Újabb területen lehet nélkülözhetetlen a mobiltelefon

fingerprintA jelszavas azonosítás egyre inkább elavultnak számít, mivel ezeket az adatokat egyre könnyebben törik fel vagy lopják el rosszindulatú személyek – amint azt az elmúlt idők incidensei is bizonyítják. A vállalatoknak tehát új azonosítási megoldások után kell nézniük az ügyfeleik és alkalmazottaik esetében egyaránt. A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet, a téma egyik hazai szakértője szerint ilyen alternatíva lehet például a mobilos azonosítás, amikor a felhasználók valamilyen módon a mobileszközüket használják a személyazonosságuk igazolására. Persze ennek a módszernek is megvannak a maga nehézségei, azonban a megfelelő óvintézkedések után a jelszavas azonosításnál jóval nagyobb biztonságot nyújt, ezért érdemes fontolóra venni a lehetőségeket.
Az új mobileszközökbe egyre több gyártó épít be különféle biometrikus autentikációt, például ujjlenyomat-olvasót, illetve arc- vagy hangfelismerést. Annak ellenére, hogy ezek nem száz százalékig biztonságosak, más azonosítási módszerek kiegészítéseként jól működhetnek, hiszen nagyobb biztonsággal képesek megerősíteni a felhasználók személyazonosságát. A buktatók megkerülésére és a mobil személyazonosság lehetőségeinek kihasználására az egyik módszer a többfaktoros autentikáció, amelyhez kettő vagy több, egymástól független autentikációs faktorra van szükség. Ilyen faktor lehet valami, amit csak a felhasználó tud (például jelszó vagy válasz egy adott kérdésre), valami, amit csak a felhasználó birtokol (például egy okoskártya vagy mobileszköz), illetve valami, ami csak a felhasználó lehet (biometrikus jellemző, például ujjlenyomat) — állítják a Novell szakértői.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Már ilyen is van: virtuális zenestúdió, koncert- és próbaterem

sze febr 18 , 2015
Virtuális zenestúdiót, koncert- és próbatermet fejlesztett a Profitrade 90 Kft. informatikai cég és a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. konzorciuma; a projektre 320 millió forintot fordítottak, amelynek csaknem nyolcvan százaléka uniós támogatás volt – közölte a vállalat az MTI-vel. A projekt célja egy innovatív infokommunikációs kutatás-fejlesztésre épülő online zenei szolgáltatás kialakítása volt. […]