Vírustoplista: ne kattintsunk jóhiszeműségből

2017 szeptemberében az ESET toplistáját a JS/Adware.AztecMedia adware vezeti, amely kártevőt a kéretlen hirdetések megjelenítésére fejlesztették. A toplista második helyén szerepel a JS/Chromex.Submelius program, ez egy olyan trójai, amely észrevétlenül rosszindulatú szoftverekkel ellátott weboldalakra irányítja át a gyanútlan felhasználó böngészőjét. Az átirányításért felelős rosszindulatú program kódja jellemzően észrevétlenül beágyazódik az adott HTML oldalakba, trójaiként pedig hamis Chrome böngésző kiegészítőként is találkozhatunk vele. A toplista e havi érdekessége a hetedik helyen található SBM/Exploit.DoublePulsar exploit. Az SBM/Exploit.DoublePulsar néven észlelhető kártékony kód képes megfertőzni azokat a sérülékeny rendszereket, amelyek a CVE-2017-0145 sebezhetőség elleni javítófoltot még nem futtatták le. Ez az a bizonyos sérülékenység, amelyet az NSA-től loptak el, és a későbbi tömeges WannaCryptor, illetve WannaCry zsarolóvírusos fertőzésekért felelős.

Kilencedik helyen találjuk a LNK/Agent.CX trójait ebben a hónapban. Az LNK/Agent.CX trójai egy olyan kártékony link hivatkozás, amely különféle rosszindulatú parancsokat fűz össze és futtat le. A keletkezett .lnk kiterjesztésű “%drive_name% (%drive_size%GB).lnk” elnevezésű fájlokkal igyekszik megtéveszteni a felhasználókat, akik cserélhető meghajtó tartalomként jóhiszeműen rákattintanak a valójában kártékony hivatkozásra. A hatékony védekezéshez a naprakész vírusirtó mellett javasolt a Windows alatt az “Ismert fájltípusok elrejtése” beállítási lehetőséget is kikapcsolni. Végül továbbra is tizedik helyezett a Win32/Bundpil féreg. Ez a károkozó hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti, amivel jól kezére játszik a zsarolóvírusoknak. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.

Vírustoplista
1. JS/Adware.AztecMedia adware
2. JS/Chromex.Submelius trójai
3. JS/Adware.Imali adware
4. JS/ProxyChanger trójai
5. HTML/FakeAlert trójai
6. LNK/Agent.DV trójai
7. SBM/Exploit.DoublePulsar exploit
8. JS/TrojanDownloader.Nemucod trójai
9. LNK/Agent.CX trójai
10. Win32/Bundpil féreg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A QNAP rövid mélységű NAS-t jelentett be

ked okt 31 , 2017
A QNAP Systems, Inc. bejelentette a TS-431XeU NAS-t, amely kompakt, rövid mélységű kialakítást kínál 10GbE SFP + porttal a nagysebességű csatlakoztathatóság érdekében. A helytakarékos és választhatóan kettő, vagy nyolc gigabájt memóriával elérhető TS-431XeU-t a gyártó kisvállalati és otthoni beépítéshez ajánlja. A TS-431XeU rövidebb, 291 mm-es mélységű vázzal rendelkezik, így a […]