Többmilliós kárt okozó hackereket fogtak éber rendőreink

bilincsElfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

A nyomozóirodához júliusban érkezett feljelentés, amely alapján információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt büntetőeljárás indult. A sértett egy számítástechnikai eszközöket forgalmazó online webáruház volt. Az NNI nyomozói fogták el a két hackert: egy 17 éves Hajdú-Bihar megyei és 21 éves Csongrád-Csanád megyei társára, és minden számítástechnikai eszközüket lefoglalták.

A nyomozás során kiderült, hogy a két erkölcsileg alulfejlett bűnözőpalánta a múlt év eleje óta foglalkozott illegális pénzszerzéssel. Megszerezték PayPal– és SimplePay-fiókok tulajdonosainak adatait, majd a tudtuk nélkül a webáruház oldaláról különböző termékeket rendeltek. Amikor a cég az árut feladta a megadott címre csomagküldő szolgálaton keresztül, előálltak egy kitalált történettel. Azzal hívták fel telefonon az online fizetési rendszerek üzemeltetőit, hogy az érintett fiók tulajdonosa csalás áldozata lett, valójában nem rendelt semmit, csak visszaéltek az adataival. Mivel a csomagok átvételéig a PayPal és a SimplePay a vásárolt termékek összegét csak zárolja a fiókokban, a pénzt jóhiszeműen visszautalták arra a számlaszámra, amelyet a hackerek adtak meg nekik.

A páros sokszor nemcsak a pénzt tudta megszerezni, hanem a megrendelt termék is eljutott hozzájuk. A hackerek a megszerzett áruk egy részét sajátjukként használták, másik részét továbbértékesítették, a bevételen pedig osztoztak. Az egymás közötti tranzakciókat az anonimitás megőrzése érdekében kriptovalutában bonyolították le. Volt olyan eset, hogy a megrendelt áru ellenértékének visszatérítése már nem történt meg, mert az online fizetési rendszer üzemeltetőjét későn tudták értesíteni, így a kár közvetlenül a PayPal-, illetve SimplePay-fiókok tulajdonosainál jelentkezett. Az online webáruházat és a fiókok tulajdonosait összességében több millió forint kár érte.

A bűncselekmény-sorozatnak több károsultja van: egy számítástechnikai eszközöket forgalmazó online webáruház, azok, akiknek az adataival visszaéltek, valamint a SimplePay és a PayPal fizetési felületek üzemeltetői. A két bűnözőt gyanúsítottként hallgatták ki, mindketten szabadlábon védekeznek -ami nehezen érthető-, mivel a nyomozás szerint társaik is lehetnek, ezért nem kizárt, hogy a gyanúsítotti kör bővülni fog.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szereld fel otthonodat mozgásérzékelős eszközökkel

szo aug 13 , 2022
ShareTweetPinShareA világ egyre inkább gyorsul körülöttünk, és ma már nagyon nehéz lelassulni a hétköznapokban. Ahhoz, hogy a munka utáni időszakot pihenéssel tölthesd a családoddal, fontos, hogy úgy alakítsd ki a háztartásod rendszereit és az otthonodat, hogy ezt minél nagyobb kényelemben tehesd meg. Ebben lesznek segítségedre a különböző mozgásérzékelős eszközök, így […]
okosabbotthon.hu

És még ez is...