Az LG nem teljesítette minden vállalását, „durva” büntetést kapott

LG ElectronicsA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) utóvizsgálat keretében megálapította, hogy az LG Electronics Magyar Kft. (LG) döntő részben – de nem teljes mértékben- javította a feltárt problémákat.

A nemzeti versenyhatóság eredeti eljárása annak vizsgálatára indult, hogy az LG magyar nyelvű honlapja megfelelően tájékoztatta-e a fogyasztókat egyes mobiltelefon-készülékei víz-, por- és ütésállóságáról, vagy megtévesztette-e ezekkel kapcsolatos állításaival a magyar fogyasztókat. Az eljárás 2020 őszén a vállalkozás önkéntes kötelezettségvállalásának elfogadásával zárult, mely szerint az LG pontosabban fogja tájékoztatni a fogyasztókat készülékei tulajdonságairól.

A GVH a kötelezettségvállalások teljesítését következetesen vizsgálja. A most lezárult utóvizsgálat során a versenyhatóság megállapította, hogy eredeti eljárása eredményes volt, az LG döntő részben teljesítette vállalásait, egyértelműsítette a készülékeivel kapcsolatos tájékoztatásait abban az időszakban, amikor még jelen volt a mobiltelefonok piacán (ahonnan a társaság később, 2021 végén kivonult).

A vállalások maradéktalan teljesítését ugyanakkor nem lehetett megállapítani, mivel a cég kisebb hiányosságokat követett el – hangsúlyozta a GVH. Tekintettel arra, hogy az LG nem minősül kis- és középvállalkozásnak így a GVH az irányadó szabályok szerint a hiányos teljesítés esetében mindig bírságot szab ki. Az LG az eljárás során együttműködött a GVH-val – a tényeket nem vitatta, és a jogorvoslatról is lemondott -, így a nemzeti versenyhatóság, a bírságot húsz százalékkal csökkentve, 1,2 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Az ügy arra hívja fel a figyelmet, hogy a vállalkozásoknak – a GVH-val való együttműködés mellett – különösen ügyelniük kell arra, hogy az önként vállalt, és a versenyhatóság által kötelezővé tett vállalásoknak maradéktalanul megfeleljenek – hangsúlyozta a versenyhatóság.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Csomagautomata: Lemaradásban a Magyar Posta

csü okt 12 , 2023
ShareTweetPinShareA budapesti Etele Plázában helyezte üzembe ötszázadik csomagautomatáját a Magyar Posta. A hálózat bővítése folyamatos, jövőre további 150 automatát helyeznek el országszerte. A Balczó Barnabás a cég elnök-vezérigazgatója szerint a Magyar Posta a megfelelő pillanatban ismerte fel az úgynevezett házon kívüli kézbesítés fontosságát és jelentőségét. A nemzetközi tendenciákkal összhangban az […]
Balczó Barnabás Magyar Posta csomagautomata

És még ez is...