Rekordokat döntött tavaly a kockázatitőke piac

Simonyi Tamás KPMGA kockázatitőke-befektetők 2021-ben 38 644 ügylet keretében 671 milliárd dollárt fektettek be világszerte, ami rekordot jelent az ügyletek számát és értékét tekintve is – közölte a KPMG.

A könyvvizsgáló -magyar adatokat nem tartalmazó- felmérése szerint Európában 9710 ügylet valósult meg tavaly összesen 123 milliárd dollár értékben, ami több mint kétszerese a megelőző év 54 milliárd dolláros értékének. A fintech, a zöld technológia, a kiberbiztonság és a kiszállítás területén működő vállalkozások iránt volt nagy az érdeklődés – ismertették. A kockázatitőke-befektetők előnyben részesítik a jó referenciákkal rendelkező, korábban már befektetésben részesült cégeket; a visszatérő befektetések aránya globálisan az összes ügyleten belül 80 százalék közelébe emelkedett. Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy a kockázati tőkések elsősorban az Egyesült Királyságra, Németországra vagy a skandináv térségre koncentrálnak, így a kelet-európai cégek gyakran üvegplafonba ütköznek, amikor megpróbálnak forrást szerezni, hogy elérjék a világelitet.

A fenntarthatóság területe iránt érdeklődő befektetők a hangzatos ígéretek helyett a piacképes, valódi eredményekkel kecsegtető, például energiahatékonyságot, nyersanyag-megtakarítást, káros- vagy ritka anyagok kiváltását ígérő vállalkozásokat keresik – jegyezte meg. A KPMG a kutatás alapján arra számít, hogy 2022-ben a kockázatitőke-befektetések a világ legtöbb részén nagyon jelentősek maradnak, és az olyan kevésbé fejlett piacok, mint Afrika és a Közel-Kelet is különösen növekvő figyelemre számíthatnak. A fintech várhatóan továbbra is a legforróbb területek egyike marad, mellette a b2b szolgáltatások, az egészségügyi technológia, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia alkalmazása is tartja majd magát, továbbá a fenntarthatóság felé irányuló kockázatitőke-befektetések is várhatóan növekednek majd – olvasható a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Thought Machine a Magyar Bankholding Csoportnál

ked febr 22 , 2022
A Magyar Bankholding Csoport a londoni központú Thought Machine banki alaprendszerével hozza létre és működteti majd az új digitális banki platformját, illetve a lakossági digitális banki termékek teljes skáláját. A holding lesz az első oldschool bank, amely ezt a technológiát használja. Az együttműködés az első jelentős lépése annak a digitális […]
Thought Machine

Friss, ropogós