Öt év alatt 150 milliárd forint fejlesztést vállalt a 4iG

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j) és Jászai Gellért, a 4iG elnöke (b) kezet fog, miután aláírták a kormány és a 4iG-csoport közötti együttműködési megállapodást a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. november 9-én. A távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil és vezetékes hálózati beruházást valósít meg. MTI/Mónus MártonA Magyar Telekom után -nem túl váratlanul-, a 4iG is együttműködési megállapodást kötött Magyarország Kormányával. 

A bejelentett megállapodás szerint a 4iG távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil és vezetékes hálózati beruházást valósít meg, így a lakosság közel száz százaléka számára elérhetővé teszi a szélessávú internet és nagy felbontású televíziós szolgáltatások használatát 5G-s mobil-, és vezetékes gigabites hálózattal.

A megállapodás értelmében a kormány 2024. január 1-jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2025. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A szerződés szerint a felek együttműködnek többek közt a távközlési hálózatfejlesztés, a kkv-k digitalizálása, a határon túli magyarság digitalizálása, a digitális állam fejlesztése, valamint a beszállítói láncok fejlesztése területén. A tárcavezető szerint a 4iG a távközlési szektoron túl az egész gazdaság meghatározó szereplőjévé vált és külföldi beruházásai, fejlesztései illeszkednek „a kormány kifektetési politikájához”, ezért támogatják, hogy a 4iG a régió meghatározó telekommunikációs szereplőjévé váljon. Nagy hangsúlyozta: a bank, média és energiaszektor mellett a távközlési szektorban is arra törekszik, hogy a hazai tulajdon aránya meghaladja az ötven százalékot.

Lesz forrás a fejlesztésekre

Magyarország Kormánya által elfogadott, 2030-ig terjedő Nemzeti Digitalizációs Stratégiában megfogalmazott célokat a 4iG már 2028-ra teljesíti. A társaság vállalásai között szerepel, hogy a 150 milliárd forintos hálózatfejlesztéssel további 1,1 millió háztartásban válik elérhetővé a gigabit képes hálózat, valamint Budapesten és az agglomerációjában, a megyeszékhelyeken, továbbá a főbb közlekedési útvonalak mentén kiépül a nagy kapacitású, 5G hálózat, legalább ezer bázisállomás telepítésével — közölte Jászai Gellért, a 4iG-csoport elnöke. Hozzátette, hogy a fejlesztésekhez szükséges forrást a távközlési közműadó és a távközlési különadó kivezetése biztosítja.

Figyelem! FelkiáltójelÉrdemes összehasonlítani a az öt év alatt vállalt 150 milliárdos költését -ami évi 30 milliárd forint-, a versenytársak számaival. A Magyar Telekom a 2015 és 2021 közötti hat évben több mint 300 milliárd forintot költött Magyarországon mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúra-fejlesztésre. Ez évi 50 milliárd, inflációval alig hígított forint. A Yettel a hálózata modernizációjára és a szükséges frekvenciák megszerzésére a 2019 és 2021 között eltelt két évben nettó 92,454 milliárd forintot fordított, ami testvérek között is évi 46,227 milliárd forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Német villamosipari és digitális ágazat: fekete szeptember

szo nov 11 , 2023
Szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek a német villamosipari és digitális ágazat megrendelései, az értékesítési árbevétel pedig az idén az első alkalommal csökkent éves összevetésben. Az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI jelentése szerint a német elektromos és digitális ipar megrendelései 2023 szeptemberében 5,3 százalékkal csökkentek az egy […]
astabil multivibrátor

És még ez is...