Német villamosipari és digitális ágazat: fekete szeptember

astabil multivibrátorSzeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek a német villamosipari és digitális ágazat megrendelései, az értékesítési árbevétel pedig az idén az első alkalommal csökkent éves összevetésben.

Az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI jelentése szerint a német elektromos és digitális ipar megrendelései 2023 szeptemberében 5,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. „Ez már a harmadik egymást követő megrendeléscsökkenés volt” – kommentálta a jelentést Andreas Gontermann, a ZVEI vezető közgazdásza. A belföldi megrendelések szeptemberben 4,5 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi megrendelések 5,9 százalékkal csökkentek. Ezen belül az eurózónából érkező új megrendelések 4,8 százalékkal, míg a harmadik országbeli megrendelések 6,6 százalékkal csökkentek éves összevetésben.

Az év első három negyedévében a beérkező rendelések 1,3 százalékkal maradtak el az előző évitől. A belföldi megrendelések 5,3 százalékkal nőttek, a külföldiek viszont 6,5 százalékkal csökkentek. Az euróövezetből érkező megrendelések 9,8 százalékkal estek vissza, kétszer annyira a harmadik országokból érkező megrendelések 4,6 százalékos csökkenésénél. Az ágazat termelése árfolyamhatással kiigazítva 6,8 százalékkal maradt el szeptemberben az egy évvel korábbitól, a január-szeptemberben azonban még 2,3 százalékos többletet mutat éves összevetésben.

Az iparág értékesítési árbevétele 4,0 százalékkal csökkent szeptemberben az előző szeptemberihez képest 20,5 milliárd euróra. Gontermann szerint az idén most szeptemberben csökkent az első alkalommal az ágazat árbevétele éves bázison, de ez jórészt bázishatásnak tudható be, mivel 2022 szeptemberében kétszámjegyű volt az éves növekedés. A belföldi értékesítési árbevétel szeptemberben 1,1 százalékkal csökkent 9,9 milliárd euróra. A külföldi értékesítési árbevétel 6,4 százalékkal csökkent 10,6 milliárd euróra. Az euróövezeti bevétel 3,3 százalékkal csökkent 3,8 milliárd euróra, a harmadik országokbeli ügyfelektől érkező bevétel pedig 7,9 százalékkal csökkent 6,8 milliárd euróra.

Az első három negyedév összesített, 179,4 milliárd eurós értékesítési árbevétele 9,4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az ágazat kapacitáskihasználása szeptember végére mintegy két évtizede először csökkent a 83,3 százalékos, sok éves átlag alá, 81,8 százalékra. A megrendelésállomány azonban továbbra is magas, így 4,8 hónapnyi munkát ad az ágazatnak — áll a ZVEI jelentésében.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az USA kibervédelmi felszerelést adományozott Szlovéniának

szo nov 11 , 2023
Szlovénia 30 millió euró értékű kibervédelmi felszerelést kapott az amerikai kormány támogatásaként.  A szlovén védelmi minisztérium híradása szerint a felszerelést kommunikációs és információs rendszerek biztonságának javítására, valamint a szlovén fegyveres erők és a védelmi minisztérium tagjainak kibervédelmi képzésére fogják használni. Az adományozott berendezések integrálása mellett pedig a rendszer üzemeltetőinek alapképzése […]
hacker

És még ez is...