Minden, amit tudni érdemes a tapétáról…

tapetaposzter.huHabár volt időszak, amikor kevésbé számított népszerűnek ez az anyag, amely elsősorban dekorációs célokat szolgál, mára ismét reneszánszát éli, s előszeretettel alkalmazzák az otthonok díszítésére.

Sokféleképpen hasznosíthatjuk!

Sokan nem is gondolnak bele, de nemcsak a minőségi termékből van sok – amit a tapetaposzter.hu tapéta kínálata egyértelműen bizonyít –, hanem ezek felhasználási módjából is.

A tapéta alapvetően a falak belső oldalára kerül, többnyire ragasztó segítségével (kivéve természetesen a Fuchs Dekor Tapéta és Poszter Webáruházban is kapható öntapadós változatokat). Alkalmazása többféle célt is szolgálhat!

Amikor béléspapírként használjuk, akkor a cél az, hogy eltakarjunk vele olyan kisebb hibákat, amik nem ütköznek át az anyagon. Ilyenkor gyakran le is szokták festeni őket, a tisztaság hosszabb megőrzése érdekében akár több alkalommal is, noha nyilván a végtelenségig nem fogja bírni az anyag. Tipikus megoldás az úgynevezett fűrészporos tapéták esetében, ahol maga a tapéta struktúrája lehetővé is teszi az “ápol és eltakar” hatást.

A texturáltság, a mintázat ismétlődése vagy az, ha egyetlen nagy kép az egész tapéta, mind-mind hatással vannak arra, hogy milyen környezetben és milyen céllal tudjuk majd felhasználni.

A teljes szoba beburkolása mellett kiemelhetünk egyes részeket, optikailag magasabbá vagy éppen tágasabbá tehetjük velük a helyiséget, meghatározhatjuk velük a szoba fókuszát, s persze a beltér enteriőrjét is meg tudjuk határozni vele.

Egy kis technológiai háttér…

Talán érdekes, hogy a nyomtatási technológia is igencsak színes képet mutat, amelyet a tapéták elkészítése során alkalmaznak. Mélynyomás vagy felületi, szitanyomás vagy rotációs, sőt, a digitális nyomtatás is bejáratott a gyártásban.

Gondoljunk kicsit bele, hogy mennyi körültekintést kíván, amikor ismétlődő mintázatról kell esztétikusan gondoskodni, s még arra is figyelni kell, hogy a felhelyezésnél is szép legyen majd a végeredmény. Talán nem túlzás azt állítanunk, hogy a tapétakészítés nem egy szimpla mesterség, hanem valóságos művészet.

És művészi lehet az is, ahogy felhasználjuk…

Alighanem a reneszánsz volt az a művészettörténeti időszak, amikor a tapéták komolyabban elterjedtek. Ekkoriban kárpitot tettek a falakra a tehetősek, s nemcsak szebbé tették a szobákat, hanem ezek kezdetleges hőszigetelésként is szolgáltak.

A magas áruk miatt kizárólag a jómódúak tudtak élni ezzel a megoldással. Aki viszont nem engedhette meg magának, hogy kárpitot, szőnyeget használjon, annak ott volt opcióként a papírból készült tapéta, ami már ekkor elérhető volt.

Ekkoriban ragasztották vagy gobelinként felakasztották a falakra. Elismert művészek is készítették. Később, a 16-17. századok folyamán Franciaország és Anglia volt a tapétagyártás központja. Nagyjából ez volt az az időszak is, amikor a gazdagabb családok is inkább a tapétákat kezdték használni a kárpitok helyett, azaz itt már elkezdődött a tapéta divatja. Olyannyira, hogy a 18. században még tapétaadót is kivetettek!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

MI: A bankszféra előtt csodásak a kilátások

ked febr 13 , 2024
ShareTweetPinShareA generatív mesterséges intelligencia (MI) a lehetőségek sokaságát nyitja meg a pénzintézetek és ügyfeleik előtt. Ahogy a bankvilágban egyre inkább a folyamatosan fejlődő technológiák diktálják az ütemet, a pénzügyi szakmában magabiztosan mozgó banki közép- és felsővezetők újra iskolapadba ülhetnek. Olyan kifejezések tucatjait kell megérteniük és elsajátítaniuk, mint például a „konvolúciós neurális […]
Németh Balázs, a K&H Bank innovációs vezetője

És még ez is...