Országossá válik az önkormányzati ASP-rendszer

rántotthús, MagyarországOrszágossá válik 2019-re az önkormányzati ASP (Application Service Provider) rendszer, amelybe eddig mintegy 1600 önkormányzatot vontak be.

Az ASP rendszer az önkormányzatoknak egységes felületen, felhőalapú szolgáltatásként teszi elérhetővé a feladataik ellátásához szükséges alkalmazásokat, így biztosítva az ügyfelek hatékony kiszolgálását. Az igénybe vehető szolgáltatások köre igen széles: beletartozik az iratkezelő rendszer, az önkormányzati települési portál, az elektronikus ügyintézési portál (elektronikusűrlap-szolgáltatással), a gazdálkodási, az ingatlanvagyon-kataszteri rendszer, az önkormányzati adórendszer, az ipari és kereskedelmi, valamint a hagyatékileltár-rendszer. Az ASP gazdálkodási és adószakrendszerének használatát 2017 januárjában kezdte meg több mint 1600 kistelepülés önkormányzata. A tervek szerint 2019-ig több lépcsőben mind a 3200 önkormányzat csatlakozik az országosan egységes ügymenetet biztosító, uniós forrásból megvalósuló rendszerhez.

A projektmegvalósítás konzorciumát a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezeti, részt vesz benne a jogszabályi feltételek megvalósításáért és az önkormányzati szövetségekkel való kapcsolattartásért felelős Belügyminisztérium. A szakrendszerek fejlesztéséért, az oktatásért és az ügyfélszolgálat működtetéséért a Magyar Államkincstár felel. Tagja még a konzorciumnak az infrastruktúrát biztosító és az önkormányzatokat a Nemzeti Távközlési Gerinchálózathoz csatlakoztató NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ), amely az alkalmazásfejlesztési feladatokat is ellátja.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Roaming díj eltörlése: többet ésszel, mint ész nélkül I.

hét jún 26 , 2017
Idén június 15-től megszűntek a roaming díjak az Európai Unióban, amely így a telefonálás mellett végre az adatforgalomban, az internethasználatban is nagyobb szabadságot ad a felhasználóknak. Azonban a megnövekedett online jelenlét változó, bővülő biztonsági kockázatokkal is járhat, amellyel nem árt tisztában lenni. Az ESET szakemberei öt pontban összegyűjtötték a legfontosabb […]
wifi

És még ez is...