Nem ismerik el eléggé a nők munkáját a műszaki szakmában

rendszergazdaA vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat.

Az integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató, a CETIN Hungary Zrt. által készített országosan reprezentatív kutatás többek közt azt vizsgálta, milyen előnyöket látnak a férfiak és a nők a műszaki, technológiai szakmában általában és kiemelten a nők esetén, illetve milyen akadályok állnak a nők előtt a pályán.

A szakma előnyeként a válaszadók legnagyobb arányban a magas fizetést (55 százalék) és a nemzetközi piacon hasznosítható tudást (49 százalék) jelölték meg, illetve érdekesnek tartják a területet (31 százalék; a válaszadók az egyes kérdésekre több válaszlehetőséget is megadhattak). A két nem másként látja ezeket az előnyöket: a nők inkább a fizetést (59 százalék vs. 51 százalék), a férfiak pedig a nemzetköziséget (52 százalék vs. 46 százalék) és az érdekességet (34 százalék vs. 27 százalék) tartják fontosabbnak. Az elhelyezkedési esélyek (27 százalék), a terület társadalmi hasznossága (19 százalék) vagy a gyors karrier (18 százalék) megítélésében ugyanakkor nincs érdemi különbség férfiak és nők között.

A műszaki ágazatban végzett munkát a nők számára leginkább a home office lehetősége és a rugalmasság miatt tartják előnyösnek a válaszadók, akik úgy gondolják, ez családbarát megoldás, ami a gyermeket nevelő nők élethelyzetéhez jobban illeszkedik (48 százalék). A megkérdezettek jelentős része véli úgy, hogy a műszaki/technológiai/informatikusi szakmában a nők is befuthatnak olyan karriert (40 százalék) és kereshetnek is annyit (34 százalék), mint a férfiak – érdekesség, hogy mindebben alig van különbség a nemek között.

A férfiak nem fogadják jól a nőket munkatársként

A legtöbb megkérdezett szerint (41 százalék) a műszaki, technológiai szektorban a nők számára a legfőbb akadály az, hogy a vezetők kevésbé ismerik el a munkájukat, és emiatt nehezebb is előre lépniük. Itt jelentős különbség van férfiak és nők között: utóbbiak fele gondolja így, de minden harmadik férfi is osztja ezt a véleményt.

A válaszadók egyharmada szerint a férfi kollégák eleve nem fogadják jól a nőket munkatársként – itt szintén érdemi a különbség, a férfiaknak csak 27 százaléka, a nőknek viszont 39 százaléka érzi így. Szintén viszonylag sokan, a megkérdezettek mintegy negyede gondolja úgy, hogy a nők nem szeretnek olyan környezetben dolgozni, ahol a kollégák nagy többsége férfi. A válaszadók egyharmada véli, hogy a nők nehezebben érvényesülnek a férfiak között, nehezebb az előrejutásuk, és ezért vállal kevesebb nő munkát a szakterületen.

Ezzel szemben a válaszadók ötöde szerint – a férfiak (22 százalék) és nők (17 százalék) közötti csekély különbséggel – mivel kevesebb nő dolgozik a szakmában, a cégek viszont alkalmaznának nőket, ezért a nők számára kisebb a verseny a pozíciókért.

A CETIN Hungary ösztönözni szeretné a nők karrierépítését a műszaki, technológiai szakmában, ami nemcsak az esélyegyenlőség szempontjából fontos, de hozzájárul a kiegyensúlyozottabb működéshez, így gazdasági előnnyel is jár. A vállalat ezért is indított középiskolás lányoknak szóló ingyenes tehetségprogramot STEMpowered by CETIN néven a Nők a Tudományban Egyesület szakmai segítségével. A program a készségfejlesztésen és pályaorientáción túl a természettudományos területek összekapcsolásával mutatja meg a természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika (STEM) szakmákban rejlő lehetőségeket.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ajándékküldés bármilyen alkalomra

hét dec 18 , 2023
ShareTweetPinShareAmikor valakinek kedveskedni akarunk, meglepjük valamivel. Lehet ez egy segítség valamilyen tevékenység elvégzésében, de a legtöbbször egy ajándéktárgy vagy virág az, amivel megajándékozzuk a másikat. Ugyanakkor az utóbbi években nehézkessé vált ez a feladat, mivel sok család generációi laknak messze egymástól, így előfordul olyan eset, amikor egy közös ünnep együttes […]
ahonapajandeka.hu

És még ez is...