Már-már elfeledett „hagyományt” elevenít fel az Integritás Hatóság

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport elnökeFigyelemfelhívó kampányt indított az Integritás Hatóság, hogy az EU-s támogatásokkal kapcsolatos visszaélések bejelentésére ösztönözzön.

Nyáron tették elérhetővé honlapjukon az anonim bejelentéseket is lehetővé tévő platformot. Most arra biztatják az állampolgárokat, hogy tegyenek közérdekű bejelentést a bejelentes.integritashatosag.hu weboldalon, ahol lehetőség van az európai uniós finanszírozású projektekkel kapcsolatos, gyanúsnak talált ügyek megosztására a hatósággal, és az azokhoz tartozó bizonyítékok, dokumentum feltöltésére. A platformon „vendégként”, anonim módon is lehet bejelentést tenni, a hatóság így nem fogja látni a bejelentő felhasználónevét vagy e-mail-címét.

Minden egyes létrehozott jelentéshez új, véletlenszerűen generált azonosítót és avatart kap a bejelentő, és az adatok beküldésére szánt számítógép IP-címét sem tárolja a rendszer. Aki ezzel nem akar élni, felhasználói fiókot hozhat létre, ezzel lehetőség van az ügy követésére is. A hatóság minden bejelentéssel kapcsolatban eljárást indít, amelynek végeztével értesíti a bejelentőt, hogy elindul-e részletekbe menő vizsgálat.

A közleményben idézték Biró Ferencet, a hatóság elnökét, aki hangsúlyozta, hogy az európai uniós támogatások helyes felhasználása Magyarország felemelkedését szolgálja, így közös érdekünk, ezért szeretnének „minél több releváns, megalapozott bejelentést kapni, mivel ezek nyomán is tud a hatóság vizsgálatot indítani, a helyes felhasználást ellenőrizni és támogatni”.

A hatóság a gazdasági kultúraváltást tűzte ki egyik kiemelt céljául, ennek lényege a közpénzekkel való visszaélések és a korrupció iránti zéró tolerancia társadalmi meghonosítása, ezt szolgálja a kampány is; online médiafelületeken, a közösségi oldalakon jelennek meg azok a bannerek, amelyek a korrupció elleni társadalmi fellépés fontosságát emelik ki, emellett a bejelentő felület használatát segítő videók is készültek.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nemzetközi kutatási konzorcium vette át az ELI ALPS üzemeltetését

szo nov 25 , 2023
ShareTweetPinShareNemzetközi kutatási konzorcium, az ELI ERIC (Exterme Light Infrastructure European Researh Infrastructure Consortium) vette át a szegedi lézeres kutatóközpont üzemeltetését. Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója elmondta, a megállapodás révén a konzorcium többségi üzletrészt szerez az ELI HU Nonprofit Kft.-ben, és ezzel átveszi az intézmény üzemeltetésének és finanszírozásának felelősségét. A […]
Allen Weeks, az ELI ERIC

És még ez is...