Elindult a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia portálja

Magyar FilmhiradóElindult a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) portálja, amelynek célja elérhetővé tenni egyebek mellett a szakterületek legfontosabb eredményeit, de a közgyűjteményi digitalizálás módszertani útmutatóját, a Fehér Könyvet is – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint a Magyar Nemzeti Levéltár által üzemeltetett KDS Portál célja, hogy modern köntösben nyújtson könnyen elérhető információkat a KDS-ről és annak megvalósulásáról mind az érdeklődőknek, mind a közgyűjteményi szakma képviselőinek. A KDS olyan átfogó rendszer, amely a közgyűjteményekben őrzött kulturális javaink digitalizálását hivatott megvalósítani. Célja, hogy a közgyűjtemények anyagai digitális formában bárki számára, jó minőségben és informatív módon elérhetővé váljanak, így elősegítve azok megismerését, a kultúra közvetítését, a tudományos kutatás és az oktatás támogatását – olvasható a közleményben.

A tárca szerint a KDS lehetővé teszi a kulturális örökség szolgáltatásorientált, felhasználóbarát megjelenítését, és annak a lehető legteljesebb körű hozzáférhetőségét. Az intézmények kidolgoztak egy egységes módszertani útmutatót, az úgynevezett Fehér Könyvet. A megvalósításban kulcsszerepük van az ágazati aggregátor intézményeknek, amelyeknek feladata az egy-egy szakterületen belül megvalósuló feladatok összefogása, koordinálása és az eredmények publikálása. Ilyen ágazati aggregátor intézmény könyvtári területen az Országos Széchényi Könyvtár, levéltári területen a Magyar Nemzeti Levéltár, múzeumi területen a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum, audiovizuális területen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Nemzeti Filmintézet.

A KDS megvalósítására 2019 és 2021 között összesen 5,1046 milliárd forintot biztosítottak a magyar polgárok Magyarország kormányán keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Európa lemaradóban van az 5G technológia adaptálásában

csü jún 17 , 2021
Rohamosan nő világszerte az 5G előfizetések száma egy friss kutatás szerint, amely lemaradást állapít meg az ötödik generációs mobiltávközlési technológia európai terjedésében az Egyesült Államokhoz és a távol-keleti országokhoz képest. A jelentés szerint naponta egymillióval nő a világban az 5G előfizetések száma, így az év végére a 2020 végi 220 […]
5G

Friss, ropogós