Magyar fejlesztés tökéletesíti az angol robot ujjbegyét

robotAz OptoForce Kft. erőmérő szenzorait alkalmazzák az angol Shadow Robot Company robotkezeiben. A Shadow Robot Company olyan robotkezeket gyárt, amelyek az emberi kéz mozgásait pontosan képesek reprodukálni – mindezt egy felnőtt férfi kéz méretében. Eddig nem volt megoldott a tapintás érzékelése, így a cég folyamatosan keresett olyan kisméretű, többdimenziós erőmérő szenzorokat, amiket az ujjpercekben tudnának integrálni. Az angol társaság ügyvezetőjének figyelmét felkeltette az OptoForce technológiai ajánlata, amely az Enterprise Europe Network nemzetközi adatbázisában jelent meg. Egy személyes találkozás és rövid tesztelés után a két cég megállapodott egy közös fejlesztési projekt elindításában. A projekt során az OptoForce által gyártott érzékelőket integrálják a Shadow Dexterous Hand ujjbegyeibe. Ez a fejlesztés új képességekkel fogja felruházni a robotkezet, ami lehetővé teszi annak mind ipari, mind kutatási területen történő szélesebb körű felhasználását — írja az enterpriseeurope.hu.

Az OptoForce Kft. a Pázmány Péter Katolikus Egyetem spin-off cégeként kifejlesztett egy szilikon alapú erőmérő szenzort, ami mind az erő nagyságát, mind az irányát képes mérni. A további fejlesztések során az érzékelő méretét sikerült hét mm magasságúra csökkenteni, valamint a precizitását a kutató-fejlesztő intézetek elvárásainak megfelelően megnövelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ha 2014 ‘kifinomult’ volt, akkor 2015 ‘ravasz’ lesz

pén dec 12 , 2014
Több éve leplezi le a Kaspersky Lab Globális Kutató és Elemző Csapata (GReAT) a világ legnagyobb állandó fejlett fenyegetés (APT) kampányait, a RedOctobert, a Flame-et, a NetTravelert, a Miniduke-ot, az Epic Turlát, a Careto/Maskot és másokat. „Ha 2014-et a ‘kifinomult’ jelzővel illettük, akkor 2015-re a ‘ravasz’ szó illik a legjobban. […]
vírus

És még ez is...