Az inflációnak annyi: Elindult az online árfigyelő rendszer

akcióVégre elindult 2023. július elsején az online árfigyelő rendszer, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szakmai támogatása mellett hozott létre.

A árfigyelő oldalon az első két napban mintegy kétszázezren tájékozódtak az online rendszerbe bevont 62 termékkategóriába tartozó termékek nyilvántartott árairól. Az árfigyelő oldal célja – az alkotók szerint – a piaci verseny fokozásán keresztül az árakat egyre lejjebb szorítsa, ezzel hozzájárulva a szankciós infláció mielőbbi letöréséhez. A GFM már az első napok tapasztalata alapján megállapította, hogy az árfigyelő hatékony rendszernek bizonyul, mert az érintett áruházláncok már több termék esetében is határozottan csökkentették áraikat. (Mondjuk ennyi idő alatt semmi sem derülhet ki az oldal inflációt letörő hatásáról, ami látszik, hogy továbbra is európai csúcstartó a magyar pénzromlás aránya… A -szerk- megj.)

A szaktárca közölte, az árak mérséklésén keresztül ezt a tendenciát erősítheti tovább a kormány azon intézkedése, miszerint a kötelező akciózás mértéke augusztus 1-től a jelenlegi tíz százalékról tizenötre emelkedik. Mindeközben a kötelező akciózást a korábban árstopos termékekre is kiterjeszti azzal a megkötéssel, hogy ezen termékek esetében a kötelező kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani, hetente legalább két termékfajta esetében. A kormány inflációellenes intézkedései működnek, az infláció júniusban akár húsz százalék alá is csökkenhet (Nem csökkent, 20,1 százalék lett. A -szerk- megj.), ezzel jó esély mutatkozik arra, hogy a kormány határozott szándékának megfelelően a szankciós infláció hamarabb, már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenjen – írják a közleményben.

A GVH szerint az árfigyelőbe adatokat szolgáltató kiskereskedelmi láncok is reagálnak egymás áraira, már az első napokban több termékcsoportban – például tojás, kenyér – árcsökkentéseket, különböző akciókat hajtottak végre. Az egyik kiskereskedelmi lánc pedig kifejezetten az árfigyelő indulásával összehangolva csökkentette több mint száz termékének a fogyasztói árát. Mindez azt támasztja alá, hogy az árfigyelő nem csak az egyes termékek árának összehasonlíthatóságát biztosítja a fogyasztók számára, hanem hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az árak csökkentéséhez. Ezzel pedig az infláció letöréséhez – áll a GVH közleményében.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szalay Sándor a National Academy of Science tagja lett

vas júl 9 , 2023
ShareTweetPinShareSzalay A. Sándor Széchenyi-díjas fizikust a National Academy of Science, az Egyesült Államok legnagyobb tekintélyű tudományos társaságának tagjává választották. Az 1863-ban alapított NAS legutóbbi közgyűlésén százhúsz új tagot választott, köztük van Szalay Széchenyi-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levelező tagja. A magyar akadémikusok közül a National Academy of Science-nek csak […]
Szalay A. Sándor, Panta Rhei

És még ez is...