Idegenrendészeti őrizetben a dél-korei „kriptokirály”

Do Kvon, a kriptokirály fénykorábanA montenegrói idegenrendészet vette őrizetbe a dél-koreai „kriptokirályt”, azt követően, hogy Do Kvon letöltötte a közokirat-hamisítás miatt rá kiszabott börtönbüntetését.

A montenegrói közszolgálati televízió (Mert ott még van ilyen… A -szerk- megj.) tudósítása szerint a podgoricai felsőbíróság március elején döntött arról, hogy Szöulnak adják ki a Terraform blokklánccég dél-koreai alapítóját, az ítélet ellen azonban a védői fellebbeztek, ezért továbbra is arra vár, hogy a montenegrói hatóságok eldöntsék: Dél-Koreának vagy az Egyesült Államoknak adják-e ki. Kvon ügyvédje, Goran Rodic közölte, hogy a bírósági ítélet szerint a kiadatást szabadlábon várhatta volna meg, az idegenrendészet a bírósági döntés megkerülésével tartja fogva.

Kvont és társát, a Terraform pénzügyeiért felelős Hon Csang Dzsunt tavaly március 23-án a podgoricai repülőtéren fogták el, amikor egy Dubajba tartó magánrepülőre készültek felszállni. Mindkét férfi hamis okmányokkal utazott volna. Tavaly júniusban közokirat-hamisítás miatt mindkettőjüket négy-négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Podgoricában. Közben a montenegrói igazságügyi minisztériumhoz az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától is érkezett kérelem az elítéltek kiadatására. A montenegrói igazságügyi szervek az utóbbi néhány hónapban többször is módosították döntésüket arról, hogy Washingtonnak vagy Szöulnak adják-e ki a férfit. Dzsunt február elején kiadták Dél-Koreának.

Kvon blokklánccége 2022-ben omlott össze, a cég kriptovalutái, a terraf és a luna elvesztették értéküket, a befektetők pedig emiatt több mint negyvenmilliárd dollárt veszítettek. A „kriptokirály” korábban ártatlanságát hangoztatta, és az ellene megfogalmazott vádakat politikailag motiváltnak nevezte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Négyezer károsult: Online pénzmosó bűnbanda bukott le

ked márc 26 , 2024
ShareTweetPinShareMintegy négyezer károsulttal járó, csaknem 1,4 milliárd forintos pénzmosás felelőseit fogták el öt megye tizenegy helyszínén. A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint március 19-én hajnalban Pest, Heves, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyében negyven nyomozó részvételével tizenegy embert fogtak el. Négyük letartóztatását a bíróság elrendelte, heten szabadlábon védekeznek. A bűnözői kör 2022 […]
Metro Goldwyn Mayer

És még ez is...