Kanada eltávolította ritkaföldfém iparából a kínai vállalatokat

Francois-Philippe ChampagneKanada három kínai céget utasított ritkaföldfém bányászati érdekeltségeik eladására, miután a kormány korlátozásokat jelentett be az akkumulátorgyártásban és csúcstechnológiai termékekben felhasznált “kritikus ásványi anyagok” bányászatában és feldolgozásában a külföldi vállalatok részvételére.

Francois-Philippe Champagne innovációs miniszter a múlt héten jelentette be a külföldi állami tulajdonú vállalatok részvételének korlátozását a kritikus ásványi anyagok kitermelésében. Közölte, hogy bármilyen méretű beruházást csak “kivételes alapon” hagynak majd jóvá. “Kanada üdvözli a külföldi befektetéseket, de határozottan fel fog lépni, ha a beruházások veszélyeztetik nemzetbiztonságunkat és kritikus ásványi nyersanyag ellátási láncainkat” – fogalmazott Champagne.

A nyugati kormányok általában is arra törekszenek, hogy az ipari ellátási láncokat szövetségeseik ellenőrzése alatt tudhassák, miután az orosz-ukrán háború a globális olaj- és gázpiacokon okozott ellátási zavarokat, a világ ritkaföldfémtermelésének nagy részét előállító Kínával kialakult feszültség pedig a feldolgozóipar nyersanyagellátását veszélyezteti. A bejelentésre a lítium, a ritkaföldfémek, a kadmium és más, a mobiltelefonokban, szélturbinákban, napelemekben, elektromos autókban és más fejlett, a jövő ígéretes technológiáihoz szükséges ásványi anyagok ellenőrzése miatt a Nyugat és Kína között fokozódó feszültség közepette került sor.

A hongkongi bejegyzésű Sinomine Rare Metals Resources céget arra utasították, hogy adja el a vancouveri székhelyű Power Metals Corp. vállalatban tartott részesedését, amely lítium, cézium és tantál feltárási projektekkel rendelkezik Ontario állam északi régiójában. A Chengze Lithium International Ltd. kínai vállalatnak pedig a Lithium Chile Inc. cégben tartott érdekeltségeit kell értékesíteni. A Calgary székellyel rendelkező bányavállalat Chilében folytat lítiumlelőhely-feltáró tevékenységet. A Zangge Mining Investmentnek el kell adnia a vancouveri Ultra Lithium Inc. vállalatban tartott részesedését, amely lítium- és aranyprojektekkel rendelkezik Kanadában és Argentínában.

A kínai bányavállalatok hatalmas kitermelő beruházásokat hajtanak végre Afrikában, Latin-Amerikában, Kanadában és máshol, az ország elektromobilitást, megújuló energiaforrások kiaknázását és más fejlett technológiai iparágak fejlesztését ösztönző gazdaságpolitikájának a keretében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Érkezik a SkyShowtime

pén nov 4 , 2022
A SkyShowtime 2022. februárjában Magyarországra érkezik. Monty Sarhan, a SkyShowtime vezérigazgatója bejelentette, hogy a szolgáltatás még idén decemberben elindul számos közép- és kelet-európai országban. A SkyShowtime műsorai 2023 februárjában több másik ország mellett Magyarországon is elérhetők lesznek. „A SkyShowtime-ot Európa számára találtuk ki, és most örömmel árulhatjuk el leendő közép- […]
SkyShowtime