Négyezer károsult: Online pénzmosó bűnbanda bukott le

Metro Goldwyn MayerMintegy négyezer károsulttal járó, csaknem 1,4 milliárd forintos pénzmosás felelőseit fogták el öt megye tizenegy helyszínén.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint március 19-én hajnalban Pest, Heves, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyében negyven nyomozó részvételével tizenegy embert fogtak el. Négyük letartóztatását a bíróság elrendelte, heten szabadlábon védekeznek. A bűnözői kör 2022 októbere és 2023 márciusa között folytatta illegális online tevékenységét. A bűnözők azt a látszatot keltették, hogy egy ismert amerikai filmstúdió szerződött partnerei, és regisztrációhoz, valamint kaució feltételéhez kötött online munkát hirdettek. A regisztráció után az elkövetők egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül tartották a kapcsolatot a jelentkezőkkel.

Az online felületeken regisztrált felhasználóknak egy konkrét összeg befizetését követően meghatározott számú filmelőzetes megtekintéséért cserébe folyamatosan nagyobb pénzjutalmat és kifizetéseket ígértek a csalók. A még nagyobb haszon reményében egyre magasabb szintre lehetett regisztrálni, amelyeken a megnézendő filmelőzetesek után járó pénzösszeg is fokozatosan nőtt. A weboldal üzemeltetői pluszjövedelemmel honorálták, ha a sértettek újabb és újabb jelentkezőket szerveztek be. A sértettek bizalmát erősítette, hogy a 2022 novemberében regisztrált ügyfelek 2023 januárjában visszakapták az előzetesen befizetett kauciót, ezenkívül a filmelőzetesek megtekintéséért járó „fizetésüket” is felvették. A kaució 48 600-tól 2 430 000!!! forintig terjedt.

Az elkövetők között akadt olyan is, aki nehéz anyagi körülmények között élő embereket néhány ezer forintért vett rá pénzmosásra a számlanyitással és a milliós összegek felvételével. Az átverésre használt honlapot az elkövetők 2023. március 4-én megszüntették, és az üzenetküldő alkalmazáson keresztül is elérhetetlenné váltak. Ezt követően egyre nagyobb számban jelentkeztek károsultak a rendőrségen, így az ügy kivizsgálásáért széles körű adatgyűjtés kezdődött. A rendőrök csaknem tízmillió forint értékben járműveket, 15 mobiltelefont, két tabletet, egy laptopot foglaltak le, három ingatlant pedig zár alá vettek. Az eljárásban több mint háromszáz tanút hallgattak ki, a gyanúsítottak közül négy ember letartóztatását a bíróság elrendelte, heten szabadlábon védekeznek.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

2023 Q4: nőtt a pc-monitorok globális eladása

ked márc 26 , 2024
ShareTweetPinShareNőtt a pc-monitorok globális eladása a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben, először jegyeztek fel bővülést az előző öt negyedév visszaesése után. Az International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat számításai szerint a tavalyi utolsó három hónapban 31,9 millió személyi számítógép-monitort értékesítettek világszerte, ami 3,8 százalékos növekedés éves szinten. […]
zöld monitor

És még ez is...