A labdarúgó-vb informatikai kockázataira figyelmeztetnek kiberbiztonsági cégek

A labdarúgó-vb informatikai kockázataira figyelmeztet több kiberbiztonsági cég. A társaságok szerint, mint minden más nemzetközi érdeklődésre számot tartó tömegrendezvény, a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság is több lehetőséget kínál a csalások és kibertámadások legkülönbözőbb formáinak. Ilyen veszélyforrás például, hogy a vb helyszínein rendelkezésre álló 32 ezer nyilvános wifi-hálózat közel negyedének nem titkosított az adatforgalma, ami adott esetben komoly veszélyt jelenthet a felkészületlen felhasználókra nézve. A nem biztonságos hálózatok használatakor a szurkolóknak ajánlatos gondoskodniuk a megfelelő védelemről, ha nem akarják veszélyeztetni adataikat. Vizsgálataik szerint ugyanis a világbajnokság 11 helyszínén található nyilvános wifi hálózatoknak nem mindegyike rendelkezik titkosítási- és hitelesítési algoritmussal. Így a hackereknek csupán egy hozzáférési pont közelében kell tartózkodniuk ahhoz, hogy hozzájussanak a felkészületlen felhasználók adataihoz.

A hackertámadások veszélye mellett a személyes adatok megszerzését célzó különböző csalások lehetőségére is fokozottan figyelni kell. Az egyik ilyen gyakori módszer a különféle “akciókkal” kecsegtetni a gyanútlan felhasználókat: olcsó meccsjegyek, közeli szállásfoglalási lehetőségek, transzferek a mérkőzések helyszíneire. Az ilyen és hasonló lehetőségeket általában kéretlen levelekben vagy közösségi felületeken kínálják fel a csalók. Különösen figyelni kell az állítólagos sorsolások “nyerteseinek” címzett gratuláló levelekre. Mivel az orosz hatóságok megkövetelnek egy “szurkolói azonosítót” is az egyébként érvényes belépőjegyek mellé, ezen a téren is lehet csaló ajánlatokra számítani. A felkínált lehetőség igénybevételéhez rendszerint valamilyen, a hivatalos oldalakhoz megtévesztően hasonlító adathalász oldalra mutató linkre kell klikkelni, ahol az ígért szolgáltatás megrendelése kizárólag a bankkártya adatok megadását szolgálja.

Óvatosan kell kezelni a pénzkiadó automatákat is. Az orosz bűnüldöző szervek a közelmúltban figyelmeztetést adtak ki, miszerint forgalomból kivont pénzkiadó automatákat vásároltak fel bűnözői csoportok azzal a céllal, hogy gyanútlan turistákat csapjanak be velük. Ugyanakkor a valódi pénzkiadó automatákon is lehet például hamis billentyűzet, kártyaleolvasó készülék vagy kamera – figyelmeztet a kiberbiztonsági cég.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Pedagógusnap és gyereknap: párszáz laptop és tablet jutott 18 ezer tanulóra a váci tankerületben

ked jún 12 , 2018
Költségvetési támogatással 727 millió forintnyi fejlesztés valósult meg a váci tankerületben az elmúlt másfél évben – mondta Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. Az oktatási beruházások közül a legnagyobb hangsúlyt a digitális fejlesztésekre helyezték, a váci tankerületben 795 számítógépet, 371 laptopot, 853 projektort és […]