Höttges a Huawei-t választotta

Timotheus Hottges Deutsche TelekomA Deutsche Telekom (DT) német távközlési cég vezetője, Timotheus Höttges az európai uniós figyelmeztetések ellenére kitart a Huawei kínai telekommunikációs vállalat 5G-berendezései mellett – írta a Light Reading.

A telekommunikációs híroldal szerint Höttges a Német Iparszövetség által szervezett konferencián felszólalva azt nyilatkozta, hogy továbbra is szembeszáll az Európai Unióval, és csak akkor hajlandó eltávolítani a Huawei berendezéseit 5G-infrastruktúrájából, ha a német kormány betiltja őket. A DT az elmúlt időszakban rengeteg berendezést vásárolt a Huaweitől 5G-hálózata kiépítéséhez. A vállalat legutóbbi éves jelentése szerint kilencvenöt százalékos lefedettség mellett 24 ezer helyszínen több mint 80 ezer antennával rendelkezik. Egy elemzés szerint 1,1 milliárd euró a Huawei-eszközök lecserélésének költsége, de korábbi jelentések szerint sokkal magasabb is lehet ez az összeg.

A vállalat és a német politikai döntéshozók szerint ezek a korlátozások elegendőek ahhoz, hogy megvédjék a német távközlési infrastruktúrát a kínai kémkedéstől és szabotázstól – írta a Light Reading. Höttges szerint egy elsietett döntés más iparágakra is visszaüthet. Kína Németország egyik legnagyobb kereskedelmi partnere, és a német autók, illetve szerszámgépek hatalmas felvevőpiaca. A német külügyminisztérium áprilisi közleménye szerint a Kínával folytatott kereskedelem volumene közel 300 milliárd euróra nőtt 2022-ben. Höttges szerint a DT nem vásárol aggregációs berendezéseket kínai gyártóktól, és hálózata irányító központjában a svéd Ericsson távközlési vállalat termékeit használja a Huawei helyett, valamint a Mavenir amerikai szoftvercég által kifejlesztett termékeket is tesztel.

A Strand Consult dán elemzőcég számításai szerint a telepített 5G-berendezések mintegy 59 százaléka a Huaweitől származik, és ezt a becslést egyelőre nem cáfolták. John Strand, az elemzőcég vezérigazgatója szerint a biztonságnak elsőbbséget kellene élveznie a kereskedelmi megfontolásokkal szemben. Egy Tajvan elleni kínai invázió esetén Európa bajosan tudna szankciókat bevezetni Kínával szemben, mert Németország és más országok nagymértékben támaszkodnak a Huaweire – figyelmeztetett. Strand attól tart, hogy ahogy Oroszország fegyverként használta a gázszállítást az ukrajnai háborúban, úgy Kína is beavatkozhatna a vele szembehelyezkedő, ám kínai berendezéseket használó országok kritikus infrastruktúrájába.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa az elmúlt hetekben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy csak kevés EU-tagország tiltotta ki a kommunikációs infrastruktúrájából a Kínából származó berendezéseket, amelyek véleménye szerint túl magas kockázatot jelentenek az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok biztonságára. Az Európai Bizottság a napokban felszólította az uniós tagállamokat és telekommunikációs vállalatokat, hogy ne használják a kínai Huawei és a ZTE berendezéseit saját 5G-s mobil távközlési hálózataikban.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Külföldi utazás előtt tekintsük át a roamingszabályokat

sze jún 21 , 2023
Bár a fogyasztókat védik a roamingra vonatkozó uniós előírások, külföldi utazás előtt érdemes áttekinteni a külföldi telefonhasználatra vonatkozó szabályokat. Az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban, vagyis az EU-ban és Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában a szolgáltatók nem számolhatnak föl többletdíjat azoknak az előfizetőknek, akik csak időszakosan vesznek igénybe roamingszolgáltatást más EGT-tagállamokból. Nyílt […]
EU roaming

És még ez is...