A pro bono informatika úttörője a Morgan Stanley

Morgan StanleyA profi programozók önkéntes munkája könnyítheti meg a fogyatékkal élő emberek munkához jutását.

A Morgan Stanley budapesti munkatársai immár hatodik éve segítenek önkéntes szervezeteknek továbblépni a digitális evolúciójukban. Az elmúlt bő fél évben nemcsak a Mellrákinfo Egyesület honlapját újították meg, hanem a Salva Vita Alapítványnak is kifejlesztettek egy új online platformot, ami megkönnyíti a megváltozott munkaképességű álláskeresők képességeinek felmérését. A Morgan Stanley budapesti irodája 2018-ben indított programot, amelynek célja, hogy a cég munkatársai nonprofit szervezetek digitalizációját mozdítják elő. A „Tech Change Makers” program keretében az elmúlt fél év folyamán két, egyenként öt, illetve hat fős profi informatikuscsapat dolgozott önkéntesen, segítve két partnerszervezetet, hogy sikeresebben tudjanak megfelelni a XXI. század kihívásainak.

Honlapfejlesztés és digitális képességfelmérési platform

A vállalat egyik csapata a Mellrákinfo Egyesület jó pár éves honlapját cserélte le egy tetszetős, gyors és reszponzív weboldalra, ahol az érintettek, családtagjaik és az érdeklődők könnyen, áttekinthető módon juthatnak információkhoz a betegségről. A szervezetet 2015-ben a mellrákot túlélő Halom Bori alapította azért, hogy megbízható, ellenőrzött információkkal és egy támogatói érintett közösséggel segítse sorstársait a gyógyulás felé vezető úton.

A másik csapat a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segítő Salva Vita Alapítvány számára fejlesztett egy olyan platformot, amelynek segítségével a korábban papíralapú képességfelmérési folyamatot immár kényelmesebben, otthonról, az interneten keresztül végezhetik el a fogyatékkal élő álláskeresők. Az új megoldás nem csak esztétikailag, de funkcionálisan is kedvezőbb, a feldolgozást is jelentősen gyorsította. A projekt a folytatása volt a 2022-es Code to Give hackathonnak, amelynek során a Morgan Stanley kollégái diákokkal és pályakezdő szakemberekkel dolgoztak egy egyhetes virtuális hackathon során digitális megoldásokon nonprofit szervezetek problémáira.

Szakértelemmel visszaadni a közösségnek

„A Morgan Stanley öt alapértéke közül az egyik a „giving back” filozófia, melynek lényege, hogy igyekszünk a tőlünk telhető legtöbbet visszaadni annak a közegnek, ahol dolgozunk. Vállalatunk számos szervezetet támogat globálisan és Magyarországon. Kollégáink technológiai tudására építve szakértelmünkkel, önkéntes munkával is igyekszünk segíteni. Mivel a budapesti központban dolgozó szakemberek közel fele informatikával – it-infrastruktúra- és alkalmazásfejlesztéssel – foglalkozik, örömmel adjuk át a technológia területén szerzett tudásunkat” – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

A pénzintézet választása nem véletlenszerűen esett a Salva Vita Alapítványra: a Morgan Stanley 2013 óta működik együtt a szervezettel megváltozott munkaképességű kollégák felvétele és munkába állása során. A tavaly harminc éves Salva Vita az egyik legrégebb óta működő szervezet, amely Magyarországon azért dolgozik, hogy a fogyatékkal élő emberek produktív és megbecsült tagjai legyenek a társadalomnak. Foglalkoztatásuk első lépése egy képességfelmérés, amelynek része egy angol nyelvi, egy vizuális észlelési és egy szociális kompetenciákat felmérő teszt, valamint egy munkamotivációs felmérés is.

Kisebb vizsgadrukk, csökkenő hátrány a munkaerőpiacon

Azzal, hogy a képességfelmérési folyamat papírról egy akadálymentes online felületre költözik, komoly segítséget kaptak a programban részvevők, miközben az alapítvány munkatársai is értékes munkaórákat takarítanak meg. A folyamat gyorsabb, kényelmesebb, rugalmasabb és jobban nyomon követhető lett. A munkakeresőknek pedig nem csak nem kell elutazniuk az irodába, de saját otthonukban a vizsgadrukk is kisebb, és már arról is információt ad az Alapítványnak, hogy a jelöltnek mennyire megy könnyen a számítógép használata, illetve a feladatok önálló megoldása.

„A munkaerőpiac változásával, többek között a digitalizációval nekünk is lépést kell tartanunk – mondta el Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője. – Ha egy ügyfelünk le van maradva a digitális eszközök használatában, az jelentős hátrány lehet a munkaerőpiacon. Ha sikeresen szeretnénk támogatni az integrációjukat, fontos, hogy mi magunk is fejlődjünk, és őket is felkészítsük a piac kihívásaira. Ebben volt segítségünkre a Morgan Stanley Code to Give hackhatonja, majd pedig a Tech Changemakers program. Nagyszerű élmény volt együttműködni a diákokkal és a vállalat munkatársaival, szeretnénk ezúton is mindannyiuknak megköszönni a segítséget.”

Programozó szakkör lányoknak, pénzügyi ismeretek roma gyerekeknek

A pro bono informatikai program szervesen illeszkedik a Morgan Stanley kultúrájába. A „giving back” filozófia jegyében az elmúlt években a vállalat többek között matematikai és programozó orientációs programot indított középiskolás lányoknak Smartiz néven a Nők a Tudományban Egyesülettel, támogatta a Heim Pál Gyermekkórházat, kollégái részt vettek jótékonysági evezős versenyeken a Bátor Tábor javára, vagy éppen pénzügyi ismereteket oktattak hátrányos helyzetű roma gyerekeknek a BAGázs Egyesülettel partnerségben.

(Az kis mértékű ingyenes segítség neve: apró bonó… A -szerk- idétlen szóvicce.)


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Papp-Gerlei váltja Blénessy-t

szo márc 2 , 2024
ShareTweetPinShareMárcius 1-től Papp-Gerlei Gyöngyvér az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója. Kinevezését azzal indokolták, hogy a 4iG cégcsoportnál zajló transzformációs program keretében a tagvállalatok operatív irányítását is átalakítják. Papp-Gerlei kereskedelmi szakközgazdászként végzett, több mint húsz év értékesítési és menedzsment tapasztalattal rendelkezik, amelynek jelentős részét a telekommunikációs szektorban szerezte. Pályafutása során 15 évet […]
Papp-Gerlei Gyöngyvér, Antenna Hungária Zrt.

És még ez is...