Nagy fába vágta a fejszéjét az i4p

kvantumprocesszorOlyan titkosítási megoldást fejleszt az I4P-Informatikai Kft. (i4p) vállalat, amely még kvantum-számítógépekkel sem törhető fel sem most, sem a jövőben. A fejlesztés az elmúlt év végén indult, és az első szakasz 2023 első felében zárult le. A poszt-kvantum adatvédelmi platform 2024-től válik elérhetővé a piacon. A 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV-2022-00037 számú projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Egy olyan korszak közeleg, amelyben a napjainkban használt titkosítási módszerek teljesen haszontalanok lesznek. Néhány éven belül elérhetővé válnak olyan erős számítási kapacitással rendelkező kvantumszámítógépek, amelyek percek alatt képesek feltörni a jelenleg elterjedt, nyilvános kulcsú kriptográfiai algoritmusokat. A biztonsági és kriptográfiai szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy már most érdemes elkezdeni a felkészülést a „poszt-kvantum korszakra”, és olyan speciális titkosítási módszereket használni, amelyek a kvantum-számítógépeknek is ellenállnak.

A Poszt-kvantum adatvédelmi platform kifejlesztése multi-tenant felhő alapú környezetben projektre megítélt támogatás összege 199 273 241, a projekt elszámolható összköltsége 294 389 691 forint.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Orosz barátaink nem lassítanak a sztálini úton

csü jún 29 , 2023
ShareTweetPinShareNemkívánatosnak nyilvánította Oroszország területén a Novaja Gazeta-Europe című online lapot szerdán az orosz főügyészség. „Határozat született arról, hogy a lettországi BDR Novaja Gazeta-Europe külföldi szervezet tevékenységét nemkívánatosnak tartják az Oroszországi Föderáció területén” – áll az orosz főügyészség közleményben. E szerint a Rigában szerkesztett újság hamis információkat terjesztett az ukrajnai „különleges […]
Novaja Gazeta

És még ez is...