Orosz barátaink nem lassítanak a sztálini úton

Novaja GazetaNemkívánatosnak nyilvánította Oroszország területén a Novaja Gazeta-Europe című online lapot szerdán az orosz főügyészség.

„Határozat született arról, hogy a lettországi BDR Novaja Gazeta-Europe külföldi szervezet tevékenységét nemkívánatosnak tartják az Oroszországi Föderáció területén” – áll az orosz főügyészség közleményben. E szerint a Rigában szerkesztett újság hamis információkat terjesztett az ukrajnai „különleges hadműveletről” és az állampolgárok jogainak és szabadságjogainak állítólagos tömeges megsértéséről Oroszországban.

A Novaja Gazeta című független lap nyomtatott és online változatának megjelenését tavaly szeptemberben lehetetlenítették el bírósági ítéletek. Az újságot 1993-ban alapították, részben a tavaly augusztus végén elhunyt Mihail Gorbacsov néhai szovjet elnök-pártfőtitkár Nobel-békedíjából. A lap, amelynek három évtized alatt hét újságíróját gyilkolták meg, vezető tényfeltáró médium maradt az orosz sajtószabadság fokozatos visszaszorítása közepette is. Főszerkesztője, Dmitrij Muratov 2021-ben Nobel-békedíjat kapott, megosztva.

Több munkatársa Rigában létrehozott egy online kiadást Novaja Gazeta-Europe címen, amelynek oroszországi elérhetőségét azonban blokkolták, mások Novaja Rasszkaz-gazeta (Új Elbeszélés-újság) címen próbáltak meg megjelenni Oroszországban, ám a főügyészség ezt is meggátolta.

Az Ukrajna elleni háború kezdete, vagyis tavaly február 24. óta Oroszországban betiltották egyebek között a Kreml politikáját bíráló Eho Moszkvi rádióállomást és a Dozsgy online televíziót, emellett blokkolták a hozzáférést több orosz nyelvű szolgálattal rendelkező külföldi állami műsorszolgáltató honlapjához.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A brüsszeli gonoszok biztonságosabbá tennék a pénzügyi szolgáltatásokat

csü jún 29 , 2023
Az Európai Bizottság javaslatokat terjesztett elő annak érdekében, hogy a fizetési műveletek és a tágabb értelemben vett pénzügyi ágazat megfeleljenek a digitális kor követelményeinek, nagyobb biztonságot nyújtva ezzel a pénzügyi szolgáltatásoknál. A brüsszeli közlemény szerint a pénzforgalmi szolgáltatások modernizálása és a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok nyílttá tétele új lehetőségeket nyit […]
bizpay.hu

És még ez is...