A brüsszeli gonoszok biztonságosabbá tennék a pénzügyi szolgáltatásokat

bizpay.huAz Európai Bizottság javaslatokat terjesztett elő annak érdekében, hogy a fizetési műveletek és a tágabb értelemben vett pénzügyi ágazat megfeleljenek a digitális kor követelményeinek, nagyobb biztonságot nyújtva ezzel a pénzügyi szolgáltatásoknál.

A brüsszeli közlemény szerint a pénzforgalmi szolgáltatások modernizálása és a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok nyílttá tétele új lehetőségeket nyit a fogyasztók és a vállalkozások előtt. Az intézkedésre azonban azért van szükség, mert a digitális technológiák által lehetővé tett új szolgáltatók jelentek meg a piacon, melyek úgynevezett nyílt banki szolgáltatásokat nyújtanak, azaz megosztják a pénzügyi adatokat a bankok és a pénzügyi technológiai cégek között. Ezzel egy időben a csalások új típusai is megjelentek, amelyek veszélybe sodorják a fogyasztókat és rontják a bizalmat.

Az uniós bizottság szerint e fejleményekre válaszul a csomag azt kívánja biztosítani, hogy az EU pénzügyi szektora megfeleljen a célnak és a kihívásoknak, képes legyen alkalmazkodni a digitális átalakuláshoz, valamint az általa jelentett kockázatokhoz és lehetőségekhez. A javasolt új szabályok fokozzák mind a fogyasztók védelmét, mind a versenyt az elektronikus fizetések terén, valamint lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy biztonságos módon megosszák az adataikat a pénzügyi szolgáltatókkal, és ezáltal jobb és olcsóbb pénzügyi termékek és szolgáltatások szélesebb skálájához férhessenek hozzá. A javaslatok a fogyasztók érdekeit, a versenyt, a biztonságot és a bizalmat állítják a középpontba.

A csomag lehetővé teszi majd a pénzforgalmi szolgáltatók számára, hogy megosszák egymással a csalással kapcsolatos információkat, megerősítve az ügyfél-hitelesítési szabályokat, kiterjesztve a csalás áldozatává vált fogyasztók visszatérítési jogait és növelve a fogyasztók tudatosságát. A javaslat továbbá egyértelmű jogokat és kötelezettségeket állapít meg a pénzügyi szektorban a fizetési számlákon kívüli ügyféladatok megosztásának kezelésére vonatkozóan.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új európai űrtávcsövet indítanak útjára

csü jún 29 , 2023
Az univerzum egyik legnagyobb rejtélyét, a sötét energia természetét fogja kutatni a Euclid nevű új európai űrtávcső, amelyet a tervek szerint július 1-jén bocsátanak fel a floridai Cape Canaveral űrközpontból. A Csillagászat.hu szakportál cikke szerint az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) 2011-ben hagyta jóvá a sötét energia kutatását célzó, […]
Euclid űrtávcső

És még ez is...