MI: új műsorvezető mutatkozott be a Deltában

Bíró Ada - mesterséges intelligenciaMesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában.

A televízióműsor forradalmi újítással indult újabb évadában Bíró Adának hívják a műsorvezetőt, akinek megjelenését, arcát és hangját egyaránt az MI hozta létre korábban már meglévő programokból. A legmodernebb nyelvi modellt használták ahhoz, hogy az MI által megalkotott műsorvezető szépen beszéljen magyarul, a legújabb videós modellt pedig ahhoz, hogy megmozdulhasson. Mint a műsorban elhangzott, ezen technológiák érzékeny egyensúlya kellett ahhoz, hogy a gépnő elmondhassa a nézőknek a nagyvilágból az aktuális tudományos híreket.

Mondanivalóját teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg, ezzel együtt a mesterséges intelligencia segítségével életre hívott képi és nyelvi modell Fejős Ádám állandó műsorvezetőtársa lett a Deltában. Dudás Viktor filmszakértő szerint a Delta éppen az a műsor, ahol egy ilyen egyedülálló technológiai újdonságnak helye, és adott esetben fontos szerepe is van. mint mondta, abszolút helye van egy ilyen műsorban egy ilyen megjelenésnek, hiszen ott, ahol a tudománnyal foglalkozunk és az abszolút újításokat igyekszik bemutatni a műsor, ott abszolút adekvát, hogy a legmagasabb szintű technikai újítások, akár a műsor megszólalóinak a megjelenítésében is részesek legyenek. Hozzátette: ez egy nagyon érdekes újítás, nagyon kíváncsian várja, hogyan fog a közönség erre reagálni, „mert ilyet még mi Magyarországon nem láttunk képernyőn.

Nem kell félni…

Szűts Zoltán média- és digitális pedagógiakutató, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának dékánja azt nyilatkozta, hogy a MI-t az ember alkotja és az ember irányítja. Az MI-vel foglalkozó szakember hangsúlyozta: a történelemben minden technológia felfordulással járt, csakúgy, mint a MI, de nem félni kell tőle, hanem kipróbálni, megérteni, hosszú távon pedig használni.

„Az elmúlt évtizedben a digitalizáció kapcsán nagyon sokat beszélünk arról, hogy milyen módon átalakul a munka világa, és a MI az a trend, ami mindenképpen egy ugrást fog jelenteni. Ez nem azt jelenti, hogy az embereknek meg fog szűnni a munkája. Sőt! Ez azt jelenti, hogy más jellegű lesz maga a munka. Nyilván mindig kihívást hordoz egy technológiaváltás, MI esetében azt kell tudomásul vennünk, hogy ez a technológia asszisztensként működik. Segítőként működik” — hangsúlyozta Szűts.

Két éve, 2022-ben az OTP Bank szerződött az akkor még létező Innovációs és Technológiai Minisztériummal egy 7,3 milliárdba kerülő szuperszámítógép beszerzésére egy mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló, magyar nyelvi modell kifejlesztésének érdekében. Az OTP Bank a szuperszámítógépet szállító SambaNova Systemstől egy komplex szolgáltatást vesz igénybe. Érdeklődésünkre a bank közölte, hogy a rendszer rendben működik, és mivel szolgáltatás részeként vásárolta meg a bank, a folyamatos hardver- és szoftverfrissítéseket is végrehajtja a cég. Az infrastruktúrán több nyelvi modellt alkottak már, kutatás-fejlesztési céllal és valós felhasználási céllal egyaránt. Például a 1,5 milliárd paraméteres GPT-3 szintű modellt már hatszor hozták létre, hogy el tudják végezni a megfelelő teszteket, performanciaméréseket, vizsgálják a lingvisztikai sajátosságokat. Létrehoztak egy magyar-angol kétnyelvű GPT-3 szintű modellt is. Jelenleg a modell felhasználási eseteinek vizsgálata zajlik. A bank közölte, hogy felelős, mesterséges intelligenciát használó vállalatként igyekeznek minden szempontot figyelembe venni a megoldások kialakítása során. Emellett a modellt tovább fogják fejleszteni, például az OTP Csoport egyéb nyelveinek hozzáadásával — tudta meg a mínuszos.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ne dőlj be, ha a kibervédelmi intézettől hívnak fel!

ked ápr 16 , 2024
ShareTweetPinShareA Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) nevével és telefonszámával élnek vissza telefonos csalók. A kibervédelmi szakszolgálat a közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy csalók olyan telefonhívásokat kezdeményeznek, amelyekben – a szervezetre hivatkozva – „érzékeny” adatok megadását kérik. Ennek senki ne tegyen eleget! Az NBSZ NKI soha nem […]
vishing

És még ez is...