Ne dőlj be, ha a kibervédelmi intézettől hívnak fel!

Kibervédelmi intézetA Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) nevével és telefonszámával élnek vissza telefonos csalók.

A kibervédelmi szakszolgálat a közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy csalók olyan telefonhívásokat kezdeményeznek, amelyekben – a szervezetre hivatkozva – „érzékeny” adatok megadását kérik. Ennek senki ne tegyen eleget! Az NBSZ NKI soha nem keres meg magánszemélyeket telefonon, és nem kéri el személyes adataikat.

A hamis telefonhívás, más néven „vishing„, olyan telefonos csalás, amelynél a támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására vagy pénz átutalására rávenni az áldozatot. A „vishing” tipikus formája, amikor a csaló az adathalász hívás során megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy adott szervezet alkalmazottja, és megpróbálja céljai elérése érdekében megtudni áldozata érzékeny adatait.

A csalók a hívószám-hamisítást (spoofing), az adathalász tevékenységek egyik speciális elkövetési technikáját használják. Ennek lényege, hogy az elkövetők módosítják a hívószámot, amely a hívott fél telefonjának kijelzőjén megjelenik, ezzel elrejtve a valódi hívó fél azonosságát. Vagyis híváskor nem a hívást kezdeményező igazi telefonszáma jelenik meg a potenciális áldozatok készülékén, hanem egy másik, jellemzően olyan, amely ismerős: jelen esetben a Nemzeti Kibervédelmi Intézet telefonszáma.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A technológia az ajándékozásban is segít

ked ápr 16 , 2024
ShareTweetPinShareAkár profi művész vagy, akár kreatív hobbival kacérkodsz, a vászonképnyomtatás technológiájával lenyűgöző művészeti alkotásokkal dobhatod fel kedvenc tereidet. De ha ajándékozásra kerül a sor, akkor is jó szolgálatot tesz ez a műfaj. Varázsolj egyedi hanglatot otthonodba a Vaszonkepem.hu termékeivel! Ha unod már a sablonos lakásdekort, a gyorsan fakuló képeket és […]
vaszonkepem.hu

És még ez is...