Gyorsjelentés: tovább javultak a 4iG eredménymutatói

4iGA 4iG Nyrt. 2023. első negyedévében jelentős átalakuláson ment keresztül: a csoport a Vodafone Magyarország sikeres akvizíciójával Magyarországon is konvergens távközlési szolgáltatóvá fejlődött, it-rendszerintegrátorként pedig megőrizte piacvezető pozícióját.

A tőkepiaci társaság Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint az it-telko konvergenciára építő üzleti modellnek köszönhetően jelentősen javultak a 4iG eredménymutatói és megnövekedtek rendszeres bevételei. A vállalatcsoport a magyar távközlési piacon a mobil hang- és internetszolgáltatás területén a második, míg a vezetékes internetszolgáltatások területén és a televíziós műsorterjesztésben piacvezetővé vált. A Vodafone Magyarország állami segítséggel történt felvásárlásának eredményeként a Scope Ratings egy osztályzattal felminősítette a 4iG Nyrt. kibocsátói besorolását (BB- stabil kilátással), amellyel egy időben a 4iG már kibocsátott kötvényeinek adósságbesorolását (BB-) is javította. A távközlési és informatikai üzletágak közötti nemzetközi és belföldi szinergiák kiaknázásával tovább javulhatnak a társaság üzleti és technológiai eredményei.

Az ALBtelecom és a One Telecommunications egyesülésével 2023. január 1-én létrejött a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb távközlési vállalata, a ONE Albania. A 4iG leányvállalata az albán telekommunikációs piacvezető vezetékes hang-, internet- és televíziós szolgáltatója, valamint a második legnagyobb mobiloperátora lett. A fúzió eredményeként a vállalat az ország legnagyobb vezetékes hálózatával, a leggyorsabban növekvő mobilelőfizetői bázisával és 5G-re felkészített mobilinfrastruktúrával rendelkezik. Az üzleti lépésnek köszönhetően javult a szolgáltató hatékonysága és jövedelmezősége is. A 4iG Group március 14-én indította el Albániában márkaváltását, ezzel Montenegró után Albániában is a ONE lett az egységes márkanév.

Az nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti beszámoló alapján 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest a 4iG Group árbevétele 73 százalékkal 115,17 milliárd forintra nőtt, a pénzügyi, adózási és értékcsökkenési leírások előtti eredménye (EBITDA) 131 százalékkal 36,27 milliárd forintra emelkedett, ennek köszönhetően a nettó árbevételre vetített EBITDA-marzs 31,5 százalékot tett ki. A társaság jelentősen diverzifikálta ügyfelei körét, így 2023 első negyedévében a távközlési üzletág adta a bevételek 87,4 százalékát. A vállalat IFRS szerinti, 1,17 milliárd forintos adózott vesztesége elsősorban a pénzkiáramlással nem járó értékcsökkenési leírásoknak, a halasztott adófizetéseknek és a bérelt eszközökkel kapcsolatos tételeknek tudható be. A társaság pénzeszközeinek állománya a negyedév végén 31,4 milliárd forintot tett ki.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Sikerrel zárult a GeoX C2E2D projektje

ked jún 6 , 2023
 A GeoX Térinformatikai Kft. fillérre pontosan 18 090 551 forint támogatást nyert el a Central European Economic and Demographic Database (C2E2D) projektjének megvalósítására. A C2E2D projekt egy egységes, országonként összehasonlítható, határokon átnyúló geodemográfiai adatbázist hozott létre a közép-európai régióra, a GeoX Kft. GeoIndex néven, termékként elérhető geodemográfiai térképének fejlesztési […]
világtérkép

És még ez is...