Mesterséges intelligencia segítségével készített filmeket díjaznak

mesterséges intelligenciaMagyarországon először rendeznek nemzetközi, mesterséges intelligenciával (MI) készült filmeknek versenyt, a The AI Film Festival (AIFF) győztes alkotásait március 3-án, vasárnap díjátadóval egybekötött vetítésen tekinthetik meg az érdeklődők a Bem Moziban.

A csaknem harminc országból beérkezett 145 pályamunkából választották ki a legjobb alkotásokat, amelyeket vasárnap a budapesti Bem Moziban tekinthetnek meg az érdeklődők. A vetítésen és a díjátadón való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip és vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében MI készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

A szervezők közleményében idézik Sallai Ervint, a The AI Film Festival alapítóját és főszervezőjét, aki elmondta: a mesterséges intelligencia térnyerése rámutatott arra, hogy új értelmezésben kell kezelnünk a segítségével gyártott tartalmakat. „Magyarország mindig is úttörő volt a filmiparban, így nem véletlen, hogy pont nekünk jutott eszünkbe egy új típusú, MI-fókuszú filmfesztivál létrehozása”. Mint megjegyezte, a beérkezett versenymunkák rendkívül sokszínűek: az ausztrál furcsa szőrős lények funk videoklipjétől az elgondolkodtató francia környezetvédelmi filmen át egészen a költői vagy éppen vicces magyar kísérleti alkotásokig rengeteg stílussal és vizuális kultúrával találkozhatnak a nézők.

A kiválasztási folyamat során több mint hétórányi versenyfilmet nézett végig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóiból, reklámszakemberekből és a Bujtor István Moziklub tagjaiból álló előzsűri. A rövidített listára került alkotások közül a magyarországi MI közösség alapítói, valamint filmes és designszakemberek választották ki a győztes rövidfilmeket. A fesztivál vetítési blokkjaira és a díjátadóra a cooltix.hu-n lehet regisztrálni. A díjátadót követően a szervezők filmes beszélgetésre várják az érdeklődőket a Manyi – Kulturális Műhelyben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Bálnák kommunikációja: Egy rejtéllyel kevesebb

ked febr 27 , 2024
ShareTweetPinShareEgy tudóscsoport megfejtette a bálnák énekének titkát. Tanulmányukban bemutatják, hogy az óceánok legnagyobb bálnái hogyan képesek a kísértetiesnek hangzó, összetett hangok kiadására. A púpos bálnák és más sziláscetek különleges gégét fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi számukra, hogy a víz alatt énekeljenek. „A hangok abszolút létfontosságúak a túlélésükhöz, mivel azok segítségével […]
bálna

És még ez is...