Meg fogsz döbbenni: a világ informatikája számokban LXII.

  • számAz elektronikus aláírások globális piaca a 2018. évi 1,2 milliárdról 2023-ra 5,5 mrd dollárra növekszik, az előre jelzett időszakban az összetett éves növekedési ráta (CAGR) 36,7 százalék. Ezt támasztja alá az olyan hazai piaci szereplőknél látható növekedés is, mint a TrustChain Systems Kft., amely a TrustChain online szerződéskötő platformot fejleszti.
  • Napjainkban a kiberbűnözők egyik legkedveltebb fegyvere az úgynevezett zsarolóvírus – csak az idei első hét hónapban 121,2 millió támadást regisztráltak világszerte –, amely, bejutva egy számítógépbe vagy rendszerbe, annak adatait titkosítással „túszul ejti” és egy zsarolóüzenet formájában pénzt követel az adat tulajdonosától a titkosítás – reménybeli – feloldásáért.
  • Az IDC’s Worldwide Quarterly Tracker, az év első negyedévére vonatkozó jelentése szerint, a TCL európai tabletrendelés 85 százalékkal nőtt 2020 első negyedévében, míg a vállalat globális tablet eladása ugyanebben a periódusban 78 százalékos emelkedést mutat.
  • Az amerikai multinacionális távközlési cég, a Verzion elemzése szerint tavaly a jogsértések 36 százaléka volt adathalászat, ami 11 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és ahogyan várható volt, a kiberbűnözők mindig az aktuális hírekre, az embereket leginkább foglalkoztató témákra építették az adathalász kampányaikat.
  • Az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. által elvégzett tavalyi felmérés alapján a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel az idei év végéig. Ehhez képest a felsőoktatásban az alap-, illetve mesterszakokon évente összesen mintegy négyezer fő szerez diplomát informatikusként, az elsősorban karrierváltást támogató, úgynevezett bootcamp képzéseken pedig hozzávetőlegesen 1500-an végeztek 2021-ben.
  • Az Egyesült Államokban, a K-12 Kiberbiztonsági Központ adatai szerint 2016 óta Texas államban az iskolák ellen végrehajtott digitális támadások hétmillió dollárnyi kárt okoztak.
  • A GKI Digital közelmúltban közétett felmérésének adatai szerint az 2020 első felében a netes vásárlások forgalma Magyarországon meghaladta a bruttó 355 milliárd forintot, ami közel 35 százalékos növekedést jelent 2019 azonos időszakához képest, és az aktív online vásárlók száma elérte a 3,35 millió főt.
  • A szlovák ESET it-biztonsági társaság szakértői szerint a kiberbűnőzés okozta kár 2021-ben már elérhette a hatmilliárd dollárt, szemben a 2015-ös, szintén igencsak jelentősnek mondható 3 milliárd dollárral. Előbbi mostani árfolyamon forintban egy-kétezer milliárdos nagyságrend.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

IT-biztonság: már megint egy tucat jótanács

hét aug 1 , 2022
Egy kutatás szerint a magyar mikro-, valamint kis- és közepes vállalkozások kétharmada nem veszi komolyan az adathalászat veszélyeit, védelmüket viszont túlértékelik, ami miatt könnyen a hackertámadások célkeresztjévé válhatnak. A Kingston Technology szakértő partnere, Sally Eaves épp egy tucat kiberbiztonsági tanácsát megfogadva a kis- és középvállalkozások hatékonyan felvértezhetik magukat a támadások […]
Sally Eaves