A belga kormány megtiltja a TikTok használatát

A belga szövetségi kormány megtiltotta munkatársai számára a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt.

A The Brussels Times című angol nyelvű belgiumi napilap pénteki beszámolója szerint a belga kormány felszólította munkatársait, hogy azonnali hatállyal töröljék a csevegőprogramot az összes munkahelyi telefonról, és tiltsák le az alkalmazáshoz való hozzáférést. Megjegyezték, a rendelkezés az alkalmazás használatát ideiglenes jelleggel tiltja. A tilalom okaként a szövetségi kormány arra hivatkozott, hogy a TikTok algoritmusai lehetővé teszik az alkalmazás számára az információ- és tartalomáramlás befolyásolását, valamint kiemelték, hogy a kínai törvények értelmében a TikToknak együtt kell működnie a kínai hírszerző ügynökségekkel.

A Belga Kiberbiztonsági Központ és a belga biztonsági szolgálatok vizsgálatai kimutatták, hogy a kínai alkalmazásnak számos biztonsági hibája van, ami aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogyan kezeli a program a felhasználók személyes adatait, megnyitva ezzel a lehetőséget az adatok utáni esetleges kémkedés előtt. A tilalom hat hónapig lesz érvényben, és minden olyan eszközre vonatkozik, amelyen a vásárlást, előfizetést vagy a készülék használatát részben vagy egészben a szövetségi kormány fizeti.

„Új geopolitikai környezetben vagyunk, ahol az államok közötti befolyás és kémkedés a digitális világ felé mozdult el. Információink biztonsága elsőbbséget élvez” — nyilatkozta Alexander De Croo belga miniszterelnök. Hozzátett, hogy a kormány nem engedheti meg a naivitást. Georges Gilkinet, a belga szövetségi kormány mobilitási minisztere a Twitteren közzétett üzenetében „logikusnak és szükségesnek” nevezte a döntést. A flamand kormány csütörtökön hozott döntést a TikTok használatának megtiltásáról munkatársai számra. A vallon kormány pedig hétfőn tett javaslatot hasonló intézkedés meghozatalára.

A brüsszeli székhelyű európai uniós intézmények a hónap elején döntöttek arról, hogy március 20-tól tilos lesz a TikTok használata vagy telepítése a személyzeti elektronikus eszközökre, köztük mobiltelefonokra, táblagépekre vagy laptopokra. Felszólították a munkatársakat, hogy távolítsák el az alkalmazást magánhasználatban lévő személyes eszközeikről is. Indoklásuk szerint „kiberbiztonsági aggályok vetődtek fel a TikTok közösségi médiaplatform használatával kapcsolatban, különös tekintettel az adatvédelemre és külső szereplők általi adatgyűjtésre”. Az intézkedés célja az intézmények birtokában lévő adatok és információk védelme, valamint az, hogy megóvják az intézményeket a kiberbiztonsági fenyegetésektől és az olyan tevékenységektől, amelyek kibertámadásokhoz vezethetnek.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

SVB csőd: Nem lesz szövetségi segítség

hét márc 13 , 2023
Az amerikai kormány nem készül költségvetési forrásból kisegíteni a csődbe ment Silicon Valley Bankot (SVB), de igyekszik biztosítani a betétesek pénzét – közölte az amerikai pénzügyminiszter. Janet Yellen a CBS televíziónak adott interjúban azt mondta: folyamatosan egyeztet a pénzügyi felügyeleti szervekkel a helyzet kezeléséhez szükséges lépésekről. Hozzátette, hogy nem terveznek […]
Janet Yellen, az USA pénzügyminisztere

És még ez is...