Letöltésre bíztat az NMHH

Sauroposeidon lábnyomaTudatos internet- és okoseszköz-használattal bárki csökkentheti a digitális lábnyomát, ezzel elősegítve a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot — állítja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A két évtizeddel ezelőtt útjára indult digitalizáció rendkívül energia- és erőforrásigényes. Ennek következtében jelentős természet- és éghajlatromboló hatása van. A számítógépek, szerverek és telefonok gyártása ugyanis nagy károsanyag-kibocsátással jár. Használatuk közben pedig az eszközöket szén-, gáz- vagy olajüzemű hálózatról nyert elektromossággal töltjük. Egyes becslések szerint az internethasználatból származó szén-dioxid-kibocsátás globális szinten már meghaladja a légi közlekedésből származó összes kibocsátást. Emiatt érdemes törekedni az internet- és okoseszközhasználattal járó károsanyag-kibocsátás mérséklésére.

A hatóság a digitális lábnyom csökkentésére ajánllja. Például a leiratkozást az általában olvasatlanul hagyott hírlevelekről, az alkalmazások értesítéseinek kikapcsolását és a zenék streamelése (online hallgatása) helyett a letöltésüket. A videók és az animációk rendelkeznek a legnagyobb energiaigénnyel a webhelyeken. Emiatt szükségtelenül nagy sávszélességet használnak. Ezért azt javasolták, hogy a felhasználók kapcsolják ki eszközeiken az automatikus videolejátszást, valamint minél hamarabb zárják le az online videobeszélgetéseket.

A közösségi média addiktív

A hatóság azt is tanácsolta, hogy mobilhálózat helyett mindenki wifin keresztül streameljen videókat, filmeket; fotók használatakor pedig alkalmazza a lehető legkisebb képfelbontást. A közösségi médiát úgy alkották meg, hogy addiktív (függőséget okozó) legyen, az állandó jelenlét azonban nemcsak a mentális egészségünkre, hanem – a folyamatos energiahasználat miatt – a környezetre is káros – olvasható a közleményben. Emiatt a hatóság a szabadidő interneten kívüli felhasználására hívott fel.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A VISZ díjazta a vezető informatikusokat

szo szept 3 , 2022
A Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) kiosztotta a nagyvállalati informatikai vezetők legrangosabb hazai díjait. A három díj idén négyen kapták meg. Az Év Informatikai Vezetője díjat Liszák Gábor, az MVMI Zrt. vezérigazgatója kaptak. Liszák 2020 óta tölti be a vállalat vezérigazgatói pozícióját. Az általa irányított szervezet az MVM Csoport több mint […]
Liszák Gábor, Siket Csaba, Tartó Levente, Vass Viktor