Csalók ellen is használható a blokklánc technológia

Országh ÖrsMezei felhasználóként ugyan még nem érzékeljük, de a háttérfolyamatok révén a jövő internete már most része a mindennapjainknak – állítja Országh Örs, az Interticket Research Kft. leányvállalatának, a Blockchain Competence Center Kft. mezei ügyvezetője.

A blockchain kifejezéssel többnyire még csak a bitcoinhoz hasonló kriptovaluták és az adattudomány témaköre kapcsán találkozunk, a technológia azonban jóval több ennél. Országh szerint a blockchain technológia két legfontosabb tulajdonsága, a transzparencia és a decentralizáltság révén az információk jóval könnyebben és biztonságosabban kezelhetőek, ezt pedig egyre több piaci és állami szereplő ismeri fel. Ha például ma valaki Magyarországon az első jogosítványát szeretné megszerezni, akkor az ahhoz szükséges feltételeket és vizsgaeredményeket egy blockchain alapú rendszer gyűjti össze, majd, amikor minden feltétel teljesült, akkor a rendszer automatikusan el is indítja a jogosítvány kiállításának a folyamatát.

A “mezei” eposzi jelzőt kiérdemlő Országh példaként említi, hogy az InterTicketet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonában lévő Jegy.hu jegy- és jogosultságkezelő platformjának a fejlesztése egyenesen vezetett a blockchain technológia kutatásához. „Előfordult, hogy egy vásárló a színházjegyét huszonegy további személynek adta el a másodlagos jegypiacon, így ennyi ember szeretett volna egyszerre leülni ugyanarra a székre az előadás napján. Az ehhez hasonló problémákat az okozza, hogy amikor egy online vásárolt jegyet vagy bármilyen más dokumentumot elküldünk e-mailben, akkor tulajdonképpen csak egy másolatot adunk át róla, amely tetszőleges számban tovább sokszorosítható. Ha azonban a jegyekhez egy digitális tokent is mellékelünk, amelynek az egyediségét blockchain technológiával biztosítjuk, akkor az ilyen jellegű visszaélések elkerülhetők” – jelentette ki a szakértő.

A mezei szaktekintély éppen ezért hangsúlyozza, hogy a blockchain nem csupán egy „sokadik rendszerfrissítés”, hanem egy alapjaiban új filozófia is azzal kapcsolatban, ahogyan az adatainkhoz viszonyulunk. Példaként a Hálózat csapdájában című film alaphelyzetét hozza: a Sandra Bullock által játszott főhősnő összes adatát kitörlik a központi rendszerekből, így lényegében eltüntetve őt. Egy blockchain alapú Self-sovereign Identity (SSI) rendszer esetében ez lényegében lehetetlen lenne, hiszen az adatokat nem egy helyen tárolják, illetve a már kibocsátott identitás felett maga az ügyfél gyakorolhatja a jogokat, és ez összességében komoly biztonságot ad. A kriptovaluták is részben a decentralizáltságnak köszönhetik a máig tartó sikerüket, amelyek Országh szerint hosszútávon is velünk maradnak, és már láthatók annak a jelei is, hogy a digitális valuták a mindennapjaink részei lesznek.

Bár Országh szerint a blockchain útkeresése során voltak valódi zsákutcák, mint például a közösségi finanszírozás egy formája, az ICO (initial coin offering), a technológia egyre inkább része lesz az életünknek. A pandémia és a gazdasági válság ráadásul minden negatív hatása mellett felgyorsította a digitalizációval kapcsolatos fejlesztéseket és azok széleskörű elfogadását. A mezei specialista szerint hamarosan megjelenhetnek azok az innovációk is, amelyeket már a mezei felhasználók is jobban látnak a mindennapjaik során.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Állítólag a HUAWEI Mate 50 Pro-é a legjobb okostelefonos kamera

hét nov 7 , 2022
A Huawei Mate 50 Pro rendelkezik jelenleg a legjobb kameratechnológiával a piacon elérhető mobiltelefonok között — legalábbis a DxOMark szerint. A minőségértékelő tesztlabor okostelefonos kamerákat összesítő legújabb rangsorában történetének legmagasabb pontszámát adta a Mate 50 Pronak, amelyet számos új megoldással, a többi között tíz fokozatban állítható fizikai rekesznyílással és 50 […]
Huawei Mate 50 Pro