Kozmikusmüon-detektálás: új kutatócsoport a Wigner FK-ban

Szakuradzsima-tűzhányó müonos "röntgenképe"Kozmikusmüon-detektáláshoz kapcsolódó földtudományi és geotechnikai alkalmazások fejlesztésén dolgozó új kutatócsoportot alapított Oláh László a Wigner Fizikai Kutatóközpontban (Wigner FK).

Oláh Nagyenergiás Geofizika Kutatócsoportjának kutatásai többek között a vulkáni és légköri veszélyek értékelése, a bányák feltárása, az épített infrastruktúrák szerkezetének passzív és roncsolásmentes felmérése, valamint a müonok nyomkövetésén alapuló helymeghatározás navigációs és biztonságtechnikai alkalmazása területén hasznosulhatnak. Oláh a Tokiói Egyetem Földrengéskutató Intézetében posztdoktori kutatóként a müográfia vulkanológiai és ipari alkalmazásain dolgozott. A Tokiói Egyetem és a Wigner FK kutatás-fejlesztési együttműködésében létrehozott müográfiás megfigyelő rendszert és mérési eljárást alkalmazta a Szakuradzsima-tűzhányó vizsgálatára.

Kutatásai során Oláh az egyik aktív kráter alatt megfigyelte

egy vulkáni dugó kialakulását egy kitörési időszak után, majd feltárta a tűzhányó talajfelszínének mozgása és a vulkánkitörések gyakorisága közötti kapcsolatot. Ezen kívül demonstrálta a vulkán felszínéről induló sárlavinák és a leülepedett törmelékanyagok eróziója által okozott tömegváltozás müográfiás mérésének lehetőségét is. A müográfiát ipari partnerekkel együttműködésben törmelékgátak és vasúti oszlopok szerkezeti állapotának felmérésére is alkalmazta.

A közlemény szerint a Nagyenergiás Geofizikai Kutatócsoport céljai között szerepel az óceáni litoszféra geológiájának vizsgálata ofiolitok nagyskálás sűrűségszerkezetének feltárásával, a földfelszín alatti szerkezeti és geológiai tulajdonságok jellemzése, továbbá az aktív vulkanizmus, valamint a trópusi ciklonok szerkezetének és dinamikájának vizsgálata.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nem Magyarországot választotta a tajvani chipgyártó

csü ápr 4 , 2024
ShareTweetPinShareNem Magyarországi helyszínen, hanem Nagyváradon nyit üzemet az Etron Technology tajvani chipgyártó vállalat. A tajvani chipgyártó a CTPark Oradea Cargo Terminal ipari parkban bérelt ki egy 3600 négyzetméteres termelési csarnokot. „Hosszas elemzést követően az Etron úgy döntött, Romániában hozza létre az új egységét, hogy profitáljon az EU-s ügyfelekkel folytatott üzleti […]
Etron Technology chip

És még ez is...