Az ELTE IK csatlakozik egy tűzmegelőzési rendszer fejlesztéséhez

tűzAz Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Karán (IK) belül működő Mesterséges Intelligencia Tanszék Neurális Információfeldolgozási Kutatócsoportja is csatlakozik egy tűzmegelőzési rendszerek fejlesztésével foglalkozó nemzetközi kutatáshoz.

A nemzetközi projektet egy finn deep-tech startup, a Detectium vezeti, amelynek tűzmegelőzési rendszere lehetővé teszi a tüzek nagyon korai észlelését beltérben és kültéren egyaránt.

Mint megjegyezték, a tűzérzékelő ipar napjainkban még mindig alapvetően füstérzékelőkre és 30 évvel ezelőtt tervezett infravörös érzékelőkre támaszkodik. A régi észlelési rendszerek széles körben használatosak, pedig a lehetőségeik korlátozottak és nem felelnek meg teljes mértékben a kor kihívásainak. Nagyon sok a téves észlelés, magasak a költségek, és más intelligens épületbiztonsági rendszerekbe nehezen integrálhatóak. A lokalizációjuk pontatlan és nincs valós idejű visszajelzésük.

A Detectium által kifejlesztett jelzőrendszer úgynevezett digitális ikerpárt használ és a gépi tanulásban rejlő lehetőségeket is kiaknázza. Tűzjelzőrendszerük alapja egy 3D vizualizáció, amely valós időben egyesíti a különböző szenzorokból származó adatokat, és tűz esetén egy egységes modellen mutatja meg a tűz helyét és kiterjedését az ügyfélnek és a tűzoltóknak. Digitális iker lehet például egy gyárépület, bármilyen gyártósor, illetve tárgy virtuális mása, milliméterpontos digitális 3D modellje.

A közlemény szerint az ELTE IK mesterséges intelligencia kutatással foglalkozó munkatársai a 3D modellezés automatizálásán dolgoznak a digitális ikerpár létrehozásához. A kutatás-fejlesztés során a tekintetirány-alapú adatgyűjtés, a vizuális adatok feldolgozásának és 3D modellben történő ábrázolásának módszereit dolgozzák ki. Ezen felül különböző adatbővítési módszereket is biztosítanak a még ismeretlen objektumokhoz gyűjtendő adatok mennyiségének minimalizálásához.

Újszerű módszerük megkönnyíti a kiépítendő rendszer skálázását és a fejlett technológia használatát az ügyfelek számára. Fejlesztéseiket integrálják a Detectium már létező tűzmegelőző megoldásába.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Melyik küzdősporthoz milyen ruhát kell felvenni?

szo júl 29 , 2023
ShareTweetPinShareSzámos küzdősport létezik, ezek azonban más és más ruházati igénnyel rendelkeznek. Nagyon fontos, hogy mind a tradicionális, mind pedig a kényelmi szempontokat figyelembe véve mindig az adott sportág előírt ruházatát kell viselni. Abban, hogy melyik sporthoz melyik ruhát kell megvásárolni, az edző és a csapattársak fognak segítséget nyújtani. Cikkünkben bemutatjuk […]
samansport.hu

És még ez is...