Az online számlázással csökkent a nem könyvelt bevételek aránya egy kutatás szerint

számlaAz elektronikus fizetés és az online számlázás nem csak a pénzügyi szolgáltatásokat teszi könnyebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá, de a gazdaság kifehérítését is nagyban segíti. Többéves távlatban a nem könyvelt bevételek feltételezett aránya öt-hat százalékponttal 14-15 százalékra csökkent – derült ki a K&H kkv-k körében végezett felméréséből. A K&H kkv-k körében végezett felmérés szerint az online számlázást és elektronikus fizetést támogató lehetőségek fokozatosan beépülnek a kkv-k mindennapi pénzügyi gyakorlatába, és segítik a gazdaság kifehérítését. Ezt mutatja, hogy a korábban jellemző, 20-22 százalékos könyvelési látencia – azon bevételek aránya, amelyet az iparági szereplők a megkérdezett kkv-k szerint nem könyvelnek – az elmúlt öt évben fokozatosan 14-15 százalékra mérséklődött. A gazdaság kifehérítése szempontjából az öt-hat százalékpontos csökkenés jelentős eredménynek számít, és igazolja, hogy nem egy hirtelen változás történik, hanem sokéves távlatban látható a fokozatos javulás.

Az elmúlt egy évben több olyan kormányzati intézkedés is született a digitalizáció kapcsán, amelyet alapvetően vagy uniós szabályozás vagy a vírushelyzet indokolt, eközben viszont a gazdaság – ezen belül is főként a kereskedelem – kifehérítésére is nagy hatással van. Tavaly márciusban indult az azonnali fizetési rendszer és a másfél millió forint feletti készpénzfizetés korlátozása. Míg tavaly július 1-jétől kizárólag az adószámos magánszemélyek, egyéni vállalkozók és vállalkozások számára kiállított számlákat kellett a NAV-hoz beküldeni, addig idén január 1-jétől már minden magánszemélynek kiállított számlát is jelenteni kell az adóhatóságnak. Ezek a szabályozások arra ösztönzik a kkv-kat, hogy online számlázó programot használjanak, mivel így egyszerűbb megfelelni az előírásnak. 2021-től pedig minden online pénztárgép mellé biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Catz boldog

szo jún 19 , 2021
Növelte forgalmát és nyereségét pénzügyi éve utolsó negyedévében és a teljes évben is az Oracle. Az Oracle a májussal zárt három hónapot, 2021-es pénzügyi éve negyedik negyedévét 11,227 milliárd dollár értékesítési árbevétellel zárta, nyolc százalékkal magasabbal az egy évvel korábbi 10,440 milliárd dollárnál. Árfolyam-kiigazítással a bevétel négy százalékkal nőtt. A […]
Safra Catz Oracle