Digi-Greencom akvizició: vizsgálódik a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) először indított versenyfelügyeleti eljárást az ötmilliárd forintos összefonódás-vizsgálati küszöbértéket elérő, be nem jelentett összefonódás vizsgálatára a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel szemben.

A versenytörvény szerint azok az összefonódások bejelentés-kötelesek, amelyekben a részes felek együttes árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot és legalább kettőé az egymilliárd forintot. Emellett a 2017. január 15-től bevezetett szabályok alapján külön versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálhatók azok a kisebb fúziók is, amelyeknél a részes felek együttes árbevétele meghaladja az ötmilliárd forintot és az érintett piacon a verseny jelentős mértékű csökkenésének esélye nem zárható ki. Az ilyen tranzakciókat a GVH a végrehajtást követő hat hónapon belül vizsgálhatja. A GVH még nem indított ilyen eljárást hivatalból az új szabályok hatályba lépése óta.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. 2017 augusztusában húsz településen vette át a Greencom Kft. hírközlési rendszerét és a kapcsolódó előfizetői- és szerződésállományt összefonódásnak minősülő tranzakció keretében. Ezen összefonódás vizsgálatára a GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást, mert az összefonódás elérte az ötmilliárd forintos összefonódás-vizsgálati küszöbértéket, és egy település esetében (Oroszlány) felvetődött a verseny jelentős mértékű csökkenésének lehetősége. A GVH egy magánszemély panasza alapján mérlegelte az eljárás indításának szükségességét. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a versenyhatások megállapítására és értékelésére irányul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Orbán az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnökével tárgyalt

hét nov 13 , 2017
Elismerően szólt a jelentős digitális fejlesztéseket szolgáló magyarországi programokról Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős uniós biztos Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Az egyeztetésen – amelyen részt vett Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki […]