Állítólag „karcsúsító oltással” legyűrhető a kövérség

injekcióAmerikai kutatók szerint „példátlan” eredményeket sikerült elérni a „karcsúsító oltással” elhízott serdülőknél: hosszú hetekig tartó szemaglutid-kezelés után a vizsgálati csoport tagjainak csaknem fele eléggé lefogyott ahhoz, hogy már ne minősüljön elhízottnak – írja a The Guardian.

A Minnesotai Egyetem munkatársa, Aaron Kelly vezette kutatásban 201 elhízott, 12 és 18 év közötti serdülőt vizsgáltak. Az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadáson kívül közülük 134-en heti egy adag szemaglutidot (2,4 mg) kaptak 68 héten keresztül, míg 67 gyerek ugyanebben az időszakban placebót – hatóanyag nélküli szert – kapott.

A szemaglutidot hagyományosan a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében használják az étvágy elfojtására, de hosszú távú testsúlykontrollra is alkalmazzák. A tanulmányból – amelyet egy dublini konferencián is bemutattak – kiderült, hogy míg a placebót szedő serdülők csupán tizenkét százaléka tudott elég súlyt veszíteni ahhoz, hogy többé ne minősüljön klinikailag elhízottnak, ugyanez a szemaglutidot kapók majdnem negyvenöt százalékának sikerült.

A vizsgálat végére a szemaglutiddal kezelt kamaszok közel háromnegyedének (74 százalék) legalább egy kategóriát javult a testtömeg-indexe, míg a placebót kapó gyermekek alig egyötödéről (19 százalék) lehetett ugyanezt elmondani. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a szemaglutid heti egyszeri használata „történelmileg példátlan” eredményeket hozott, és „klinikailag jelentős javulással” járt. A vizsgálatvezető szerint az eredmények aláhúzzák a szemaglutid nagyfokú klinikai hatékonyságát az elhízott serdülőknél.

Kelly elmondta: a gyógyszer átalakíthatja az elhízással élő gyermekek életét, de figyelmeztetett, hogy nem jelent gyors megoldást, és az életmódváltással, valamint egyéb elhízás elleni módszerekkel együtt kell alkalmazni. A gyógyszer mellett több híresség emelt szót, és ismertsége egyre nő a TikToknak köszönhetően. Brit szakértők nemrégiben azt javasolták, hogy az orvosok bátran alkalmazzák a szemaglutidot a 35 feletti testtömeg-indexű felnőtteknél és olyan, a testtömeggel összefüggő betegségek esetén, mint a magas vérnyomás.

A szemaglutidok veszélye, hogy a hasnyálmirigy izgalmát okozzák, amely hasnyálmirigy-gyulladást okozhat, az állatkísérletek pedig azt mutatták, hogy előfordulhat medulláris pajzsmirigydaganat is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Van különbség a vízhiányos és a száraz bőr között?

sze máj 24 , 2023
Amikor tisztában vagyunk azzal, hogy milyen bőrtípussal rendelkezünk, akkor fogjuk tudni azt is, hogy milyen készítményeket válasszunk annak érdekében, hogy valóban ideális bőrápolási rutint alkalmazzunk. Nagyon fontos, hogy jól döntsünk! A skinshop.hu hidratáló arckrémei között megtaláljuk a tökéletes ápolókrémet akár száraz, akár vízhiányos a bőrünk. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik […]
skinshop.hu

És még ez is...