Mi az: nyugdíjas korba lépett, előtte a jövő

electronA genfi Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) kutatóközpont megalapításának hatvanadik évfordulóját ünneplik Európa-szerte. A CERN60 eseménysorozat keddi magyarországi nyitórendezvénye az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös szervezésében valósult meg. Az ünneplés a szeptember 27-28-i hétvégén folytatódik Csillebércen, a Wigner-központban második alkalommal megrendezendő CERN Open Days keretében; a tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is kiállítás várja az érdeklődőket és megnyílnak a Wigner Adatközpont kapui is — írja az MTI.

Jelenleg háromezer teljes idejű alkalmazottja van, és mintegy 6 500 tudományos kutató ésmérnök – nyolcvan nemzet ötszáz egyeteméről –, a világ részecskefizikai közösségének mintegy fele, dolgozik CERN-beli kísérleteken. A nagyközönség szívesen látott vendége a CERN Mikrokozmosz kiállításának, és lehetőség van időnként ténylegesen működő detektorok szervezett látogatására is. A CERN nemzetközi szervezet, nem tartozik egyik befogadó állam fennhatósága alá sem, telephelyei a szervezet felügyelete alá tartoznak, mint például az ENSZ épületek az ENSZ alá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Pszichoaktív: webáruházban árultak kábítószert, lebuktak

pén máj 30 , 2014
A Fővárosi Főügyészség kereskedéssel, jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt három férfi ellen, aki az ügyészség szerint alig pár hónap alatt mintegy 24 millió forint értékben adott el kábítószert, illetve új pszichoaktív anyagot az interneten – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-vel. A […]

És még ez is...