Freund: a tudomány ünnepe a valóság ünnepe

Freund TamásA tudomány a valóság ismeretére és szeretetére nevel. A tudomány ünnepe tehát: a valóság ünnepe — fogalmazott köszöntőjében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat nyitóünnepségén.

“Csak a tudomány által leírt valóság ismerete és az annak bázisán való közös cselekvés hozhat megoldást a szorongató globális válságokra, legyen szó a felmelegedésről, egy új vírusról vagy a társadalmi feszültségek békés kezeléséről” — jelentette ki az MTA elnöke. A programok nem csupán arra alkalmasak, hogy átfogó képet nyújtsanak a tudomány legújabb eredményeiről, hanem azt is bemutatják, hogy milyen széles együttműködés valósul meg a hazai tudományosság különböző szereplői között.

A tudomány: út a világ megismeréséhez mottóval megrendezett egy hónapos programsorozat küldetésének nevezte a tudomány iránti bizalom erősítését, és a fiatal, középiskolás korosztály megszólítását. Felidézte, hogy e célok elérése érdekében a rendezvénysorozaton kívül tavaly ősszel elindult az MTA Középiskolai Alumni Programja, idén ősszel pedig középiskolai tanulmányi versenyt hirdettek a klímaváltozásról és a fenntarthatóságról. A versenyre csaknem hétszáz csapat jelezte részvételi szándékát – tette hozzá.

Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, a Magyar Tudomány Ünnepe Programtanácsának elnöke felidézte, hogy a Magyar Tudomány Ünnepét immár 19. alkalommal szervezik meg, arra emlékezve, hogy Széchenyi István 1825. november 3-án birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel az MTA elődje, a Tudós Társaság megalapításához. Beszámolt arról, hogy idén megújulnak a rendezvénysorozat tudománynépszerűsítő előadásai Tudományünnep+ néven. Az előadások a közvéleményt aktuálisan leginkább foglalkoztató témákat dolgozzák fel dinamikus stílusban, élvezetes formában.

Idén először vesz részt a rendezvénysorozaton önálló kiemelt programjával a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). A SZIMA előadói a versfordítás új útjairól tartanak majd szimpóziumot, az MMA programjának előadásaiból pedig kiderül majd egyebek mellett, hogy milyen együttműködés valósult meg a tudomány és a művészet között a vörösiszap katasztrófa utáni újjáépítésben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Zöldül a SPAR Online shop

hét nov 7 , 2022
Éves szinten várhatóan három tonna papírt takarít majd meg a SPAR azzal, hogy az online shopos vásárlások esetében csak digitális szállítólevelet állít ki. A másik újdonság, hogy a futárok ezentúl visszaveszik a korábbi kiszállításokkor használt papírcsomagolást, amit szelektíven hasznosít az üzletlánc. A SPAR online értékesítési csatornáján keresztül átlagosan napi több […]
SPAR