Közel 200 ezer notebookot osztanak ki a diákoknak

Balatoni KatalinA nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer notebookot juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek.

Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára beszámolt arról, hogy a 2022-ben elindult országos notebookosztás első két fázisában 260 ezer hordozható számítógépet adtak térítésmentesen felsős diákoknak, tanároknak és oktatási intézményeknek. E héttől a nyári szünet kezdetéig pedig további csaknem 194 ezer notebookot osztanak ki, míg 2024 őszétől a jelenlegi negyedikesek és nyolcadikosok kerülnek sorra. A köznevelésben részt vevő – állami, egyházi és nemzetiségi fenntartásban működő – intézmények tanárai, diákjai számára térítésmentesen biztosított hordozható számítógépeket egy több mint 200 milliárd forintos, kormányzati támogatással megvalósuló program részeként szerezték be.

A fejlesztések legfőbb célja, hogy egyenlő hozzáférést biztosítsanak a digitális tanuláshoz minden diáknak, azaz a legkisebb falvakba is eljussanak az eszközök. Balatoni közölte: a digitális fejlődésből nem maradhat ki az oktatás más területe sem, ezért az elmúlt években kétszáz okostankönyvet fejlesztettek ki, több mint kétszázezer digitális tartalmat – például fizikai, kémiai kísérleteket, történelmi animációkat, térképeket – tettek elérhetővé a diákok számára, illetve 180 okostantermet alakítottak ki. A digitális kultúra tantárgy 2020-as bevezetésével és a digitális eszközök mindennapi alkalmazásával a kormányzatnak nemcsak az a célja, hogy a digitális kompetenciákat fejlessze, hanem hogy a diákok megtanulják a digitális eszközök tudatos használatát is.

A következő hetekben országosan 193 702 notebookot szállítanak ki 2581 köznevelési intézmény 3085 feladatellátási helyére. A program a személyes használatú gépeken túl intézményi használatot szolgáló notebookokat is biztosít az iskoláknak, ezzel javítva az információ- és kommunikációtechnológiai eszközellátottságot és az egyenlő hozzáférést a berendezésekhez. A program 2024 őszén az akkori ötödik és kilencedik évfolyamon tanuló diákokat célzó eszközkiosztással folytatódik.

Húszezer laptopot szállíthat a Delta Systems

A tavaly őszi szállítás után idén 19 938 laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4,008 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy megye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. A Kft. Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyébe 9937 darab, Baranya és Somogy megyébe 10 001 darab notebook beszerzési feladatait nyerte el. A társaság a korábbi, hasonló pályázatokban összesen több mint 56 és félezer laptop beszerzését valósította meg, így a mostani projekttel együtt immár több mint 70 ezer diák és több ezer tanár számára biztosította az oktatáshoz való hozzáférés esélyegyenlőségét és a digitális tanulási megoldásokhoz kapcsolódás lehetőségét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szmoking vagy öltöny: mi a különbség?

pén ápr 26 , 2024
ShareTweetPinShareBár az erősebbik nem tagjai között akadnak olyanok, akik számára a szmoking és az öltöny közötti különbség egyértelmű, de azért az urak többségét kétségkívül zavarba hozza, ha meg kellene mondania két, a Google-ben talált kép alapján, hogy a két öltözet mégis miben tér el egymástól. Mit kell tudni a szmokingról? […]
lordfashion.hu

És még ez is...