Kockázati tőke: egyre kisebb a befektetési kedv

forintMintegy 3,8 milliárd forint értékben fektettek be kockázati tőkét 26 vállalkozásba az első negyedévben Magyarországon, az átlagos befektetési összeg 154 millió forint volt – közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) az MTI-vel. (Elosztottuk a 3,8 milliárdot 26-tal, nekünk 146 millió jött ki. A -szerk- megj.) A tájékoztatás szerint nőtt a befektető kedv az előző negyedévekhez képest, erre utal a magas aktív befektetői szám, 13 alapkezelő fektetett be idén január-márciusban. A teljes befektetett összeg ugyan alacsonyabb, mint 2015 hasonló időszakában – akkor 36 vállalkozás kapott 8,6 milliárd forintot, azaz átlagosan 238 millió forintot.

A befektetett tőke döntő része, 83 százaléka startup fázisban lévő vállalkozásokhoz került, arányaiban ezen a téren nincs különbség tavalyhoz képest. A teljes befektetett összeg fele első körös befektetés volt – míg 2015-ben ez 90 százalékot tett ki -, a másik fele pótlólagos forrásként érkezett a cégekhez. A tőkejuttatás csaknem 80 százaléka olyan vállalkozásoknak jutott, amelyek első körös befektetéseit tavaly kapták – írták. Az idei első negyedévben az összes tőkebefektetés 64 százalékát – szektoronként több mint 700 millió forintot – a fogyasztói szolgáltatások, üzleti és ipari szolgáltatások, valamint biotechnológia szektorba fektették be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

IKT-konferencia: Deutsch párbeszédet sürget

pén jún 17 , 2016
Jövőre tizennyolc százalékra csökken az internetszolgáltatás áfája, amely soha nem volt húsz százalék alatt. Ha a magyar gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi, akkor egy évvel később öt százalékra csökkenhet — mondta el sokadszor a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Az Információs Társadalom Parlamentje elnevezésű konferencián Deutsch Tamás elmondta, csak ott volt sikeres […]

Friss, ropogós