Az online regisztrált kerékpárok törzskönyvet kaphatnak

Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatójaTörzskönyvet kapnak azok a kerékpárok, amelyeket az interneten regisztrálnak tulajdonosaik a Bikesafe.hu elnevezésű kerékpár-adatbázisba – közölte a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója.

Garamvölgyi László felidézte: az országos kerékpár-regisztrációs rendszer 2014 óta működik, abban mára több mint 55 ezer kerékpár szerepel A rendszert a rendőrség elsődleges adatbázisként használja a lopott kerékpárok felderítéséhez, azonosításához és visszaszolgáltatásához. Elmondta, akik rendőségi programokon regisztrálták a kerékpárjukat, azok igazolókártyát kaptak, és ekkor egy regisztrációt igazoló matricát ragasztottak az adott biciklire, a magánszemélyek online regisztrációjának igazolására azonban eddig nem volt kézzelfogható dokumentum. Ezért készítették a kerékpártörzskönyvet, amelyet mostantól minden online regisztráló kézhez kap, ezzel minden regisztrált kerékpár igazolvánnyal rendelkezik majd – tette hozzá.

Garamvölgyi közölte: az online regisztráció során otthonról – akár telefonon is – lehetőség van a kerékpár adatainak rögzítésére az adatbázisban. A rendszerbe minden olyan egyedi azonosítót, fotót és dokumentumot fel lehet tölteni, amellyel azonosítható a bicikli, és igazolható, hogy ki a tulajdonosa. Ha ellopják a kerékpárt, akkor az adatbázisban szereplő adatok azonnal a rendőrség rendelkezésére állnak a feljelentéshez, ami nagyban segítheti a megtalálást. A regisztráció és törzskönyv kiállításának díja kétezer forint – tette hozzá. A törzskönyvet csak egyszer kell kiváltani, mert a bicikli eladásakor átadható az új tulajdonosnak, a regisztráció pedig ingyenesen átruházható a vevőre. Garamvölgyi elmondta, a kerékpár-regisztrációs program a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával és együttműködésével valósulhat meg, és egy civil alapítvány működteti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Q2: nem szépek a Magyar Telekom számai

csü aug 6 , 2020
Az előző év azonos időszakához képest 2,2 százalékkal 157,2 milliárd forintra mérséklődött a Magyar Telekom Nyrt. árbevétele, adózott nyeresége pedig 20,8 százalékkal 11,5 milliárd forintra csökkent idén a második negyedévben. A társaság gyorsjelentése szerint 2020 első fél évében a bevétel éves szinten egy százalékkal 316,5 milliárd forintra csökkent. A nettó […]
Rékasi Tibor