1956-os online adatbázist mutatott be az OSZK

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

A forradalom napjaiban készült több ezer fényképet, hosszabb-rövidebb filmsnittet és hangfelvételt felvonultató portál nagy mértékben hozzájárulhat az 1956-os események hiteles történetének rekonstruálásához és megismertetéséhez — mondta el Tüske László főigazgató, aki szerint az 1956-os Emlékbizottság támogatásával létrejött magyaroktober.hu oldal a kutatók által eddig nem ismert összefüggéseket is feltárhat. Hozzáfűzte: a Szabad Európa Rádió magyar osztályának 1956. október 22. és november 12. között elhangzott adásainak közzétételével napra, órára, percre lebontva pontosan lehet nyomon követni, mit tudhattak az emberek a forradalom ideje alatt. A hanganyagok nem csupán kutathatóak, de letölthetőek és szabadon felhasználhatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Solymár: az infokommunikáció elengedhetetlen eszköz a gazdaság és a társadalom átalakítására

hét ápr 3 , 2017
ShareTweetPinShareAz infokommunikáció elengedhetetlen eszköz a gazdaság és a társadalom átalakítására – mondta Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az Invitech InnoMax díjak átadásán. Solymár, aki a zsűri tagja is volt, a díjátadón hangsúlyozta: azok innovációk a legfontosabbak, amelyek átalakítják az életet és az […]

És még ez is...