Kiberbiztonsági mesterszakot indít a Széchenyi István Egyetem

Kelemen Roland, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar adjunktusa és Smuk Péter, a kar dékánja.A győri Széchenyi István Egyetem „modern technológiák és kiberbiztonság joga” mesterszakot indít magyar és angol nyelven szeptembertől, amelyre február 15-ig lehet jelentkezni. 

A Széchenyi István Egyetem új mesterképzésén részt vevők okleveles modern technológiai és kiberbiztonsági jogi szervező végzettséget szereznek. „A Széchenyi István Egyetem hatalmas előnye, hogy kilenc kara tizenegy tudományterületet ölel fel. Ezek szintetizálásával olyan multidiszciplináris tudást tudunk felhalmozni, amelyre nem sok intézményben adódik lehetőség. Ennek a közös tudásnak már számos kutatásban hasznát vettük, legyen szó digitalizációról, önvezető járművekről vagy épp mesterséges intelligenciáról. Ezt a lehetőséget használjuk ki új képzésünk esetében is, amelyben jogi, műszaki és informatikai ismereteket kínálunk hallgatóinknak. Tesszük ezt a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi, valamint az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar együttműködésével” – fogalmazott Smuk Péter, az egyetem jogi karának dékánja.

Egyedülállónak és hiánypótlónak nevezte az új képzést annak ötletgazdája, Kelemen Roland adjunktus is. (Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység… idézhetné Virág elvtársat az adjunktus. A -szerk- megj.) „2021–22-ben a Fulbright-ösztöndíjprogram keretében vettem részt egy amerikai képzésben. A tengerentúlon már korábban felismerték annak fontosságát, hogy a vállalkozások számára rendelkezésre álljanak a téma informatikai és jogi oldalát egyaránt átlátó szakemberek. Ez a tudás az államigazgatásban, a nemzetbiztonság területén, a multinacionális, közép- és kisvállalkozások esetében is egyre nélkülözhetetlenebb. A képzést elvégzők a problémák megelőzésében, elhárításában, de bekövetkeztekor annak kezelésében egyaránt fontos szerepet tudnak játszani. Ismerik mindezek jogi vetületét, így képesek előállítani a belső szabályozókat, amelyeket a nemzetközi előírások egyre szélesebb körben követelnek meg” – érzékeltette az új mesterképzési szak hasznosságát. Példaként említette az Európai Unió új hálózatbiztonsági irányelvét, amely 2024 tavaszán lép hatályba, és Magyarországon mintegy 2600 vállalkozást érint közvetlenül.

Kelemen kiemelte: a képzés egyaránt hasznos az informatikai vagy műszaki végzettségű, de jogi ismeretekkel még nem rendelkező, illetve a jogtudományi területen diplomát szerző, de az it-területen kevésbé jártas szakemberek számára, akik a gyakorlatban jól használható és a munkaerőpiacon egyre keresettebb, speciális tudás birtokába kerülnek. A képzés során több olyan témát is érintenek – például a digitális gyermekvédelmet, – amely a tervek szerint később önálló rövidképzésként is választható, elvégzése esetén mikrotanúsítvány szerezhető. „Mesterképzésünk nemcsak hazai, de globálisan is használható és fontos tudást kínál, ezért hirdetjük meg a szakot angol nyelven is. A kibertér túlmutat a nemzetállami szabályozáson, ezért a külföldi hallgatók is értékes ismereteket szerezhetnek nálunk” – emelte ki Smuk.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Merengj a régmúlt dicsőségén, böngészgesd a Tőzsdemúzeum portált!

vas jan 21 , 2024
ShareTweetPinShareA bank és tőzsdei szoftverfejlesztéssel foglalkozó Ramasoft Adatszolgáltató és Informatikai Zrt. elindította a saját fejlesztésében elkészült Tőzsdemúzeum gazdaságtörténeti portált. A virtuális múzeum elindulását egy fontos gazdaságtörténeti esemény évfordulójára időzítették: 1864. január 18-án kezdte meg működését a Pesti Áru- és Értéktőzsde. A portált azért hozták létre, hogy elősegítsék a további pénzügyi […]
Tőzsdemúzeum

És még ez is...