Digitális eszközök gyűjtésére indított kampányt a romániai Magyar Szülők Szövetsége

Számítógépek, laptopok, táblagépek, okos telefonok gyűjtésére indított kampányt a romániai Magyar Szülők Szövetsége. A két éve alakult civil szervezet közleménye szerint így próbál segíteni azokon a gyermekeken, akiket az eszközhiány akadályoz a tanulásban.

A szövetség azt követően tett felhívást a nem használt, de hibátlanul működő eszközökkel rendelkezők felé, hogy Romániában a koronavírus-járvány miatt március 11-től felfüggesztették az iskolai oktatást, a napokban tűrhetetlen kijelentésekkel feltűnösködő Klaus Iohannis államfő pedig bejelentette, hogy a cikluszáró évfolyamokat leszámítva ebben a tanévben már nem is hívják be a gyermekeket az iskolába. Az országban március 11. és április 3. között fakultatív volt az online oktatás, az elmúlt héttől, a tavaszi vakáció végétől azonban kötelezővé tették ezt az oktatási formát. Egy április elején végzett felmérés szerint a magyar gyermekek mintegy kilenc százaléka számára az iskola semmilyen megoldást nem biztosított az internetes oktatásra. A diákok csupán 45 százaléka számára elérhetők a valóban digitálisnak, interaktívnak tekinthető tanítási módszerek. A legelterjedtebb oktatási formának az bizonyult, hogy a tanítók, tanárok e-mailen, közösségi oldalon, sms-ben küldik el a megoldandó feladatokat. Ez a diákok 59 százaléka esetében történt, döntően az elemi osztályokban. A felmérés publikált része nem tért ki arra, hogy milyen mértékben biztosítottak az eszközök a tanuláshoz, de a szülői szövetség arról számolt be, hogy magyar gyermekek tízezrei nem tudják követni az iskolai tananyagot, mert nincsen hozzá eszközük. A szövetség hangsúlyozta: az oktatáshoz való jog az alapvető ember jogok egyike. A járvány idején hozott romániai intézkedések következtében azonban ez a jog kiváltsággá vált, azok kiváltságává, akik megfelelő eszközzel rendelkeznek az online tanuláshoz. (E kiváltság tekinteben a romániai helyzet ugyan az, mint a magyarországi. A -szerk- megj.)

A szövetség közlése szerint a digitális eszközöket a [email protected] címen lehet felajánlani, és ezek az egyházakon keresztül jutnak majd el a nélkülöző gyerekekhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Csalók küldenek leveleket az NKM-re hivatkozva

pén máj 1 , 2020
Adathalász csalók küldenek elektronikus leveleket az NKM Energia Zrt.-re (NKM) hivatkozva – közölte a szolgáltató. A közlemény szerint az elkövetők valós ügyfélszámlát csatolnak a levélhez, amely új földgázszámla elkészültéről értesít. A megtévesztő leveleket ugyanakkor ki lehet szűrni, mert az NKM küldeményein mindig szerepel a szerződéses folyószámla száma, a számla száma, […]
adathalász

És még ez is...