Izraeli it-cégek kémprogramjai segítik a diktatúrákat

Izraeli információtechnológiai (IT) cégek civileket megfigyelő kémprogramjai segítik a diktatúrákat világszerte – áll a Háárec oknyomozó riportjában.

Izrael a világ egyik legfontosabb kémprogram fejlesztője és exportőre, az izraeli szoftverek segítségével a világ számos pontján követnek nyomon és lepleznek le ellenzékieket, kisebbségeket, vagy szexuális szokásaik miatt üldözötteket. Noha az izraeli vállalatok a terrorizmus, vagy a szervezett bűnözés elleni küzdelem eszközeként kínálják lehallgató programjaikat, különböző diktatúrák sokszor saját polgáraik ellen használják fel azokat. Ugyanazt a programot sokféle célra is igénybe vehetik: a Verint nevű vállalat kémprogramját az emberrablások felszámolása érdekében adták el a hatóságoknak Mozambiknak, illetve az illegális orvvadászat lefülelésére Botswanának, de Indonéziában ezen program segítségével gyűjtöttek információt a homoszexualitással és a vallási eretnekséggel vádolt csoportok ellen.

Herzlián, az izraeli it-szektor egyik fellegvárában gyártott Pegasus nevű trójai elven működő szoftver lehetővé teszi a kormányok számára, hogy kövessék polgáraik mobiltelefonjait, lehallgassák a hívásokat, sőt a telefonok közelében zajló beszélgetéseket. Az utóbbi években a mexikói kormány ennek segítségével követte nyomon bírálóit. Az izraeli oknyomozó kutatás tizenöt országból származó száz forrásra támaszkodik, melyek közül sokan az érintett kibernetikai termékeket előállító cégeknél álltak, vagy állnak alkalmazásban. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az izraeli szabályozó testületek, amelyeknek biztosítaniuk kellene, hogy az exportot a vásárló kormányok ne használhassák fel illegális vagy erkölcstelen célokra, nem állítják le az értékesítést még akkor sem, ha egyértelmű bizonyíték van a termékkel való visszaélésre.

Az izraeli kémprogramokat már százharminc országban használják fel a helyi kormányzati szervek, még olyan országokban is, melyekkel Izraelnek nincs diplomáciai kapcsolata, mint Katar, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek, és olyan afrikai országokban is, ahol az emberi jogokat egyáltalán nem tisztelik, mint például Szváziföldön, Dél-Szudánban, vagy Angolában – állítja a Háárec.

Next Post

Kirakatot tört két mobil miatt, percek alatt elfogták

ked okt 23 , 2018
Betörte egy jászberényi mobiltelefon kereskedés kirakatát, kiemelt két készüléket és megkísérelt elsétálni, azonban a helyszín közelében elfogták. A Jászberényi Rendőrkapitányság eljárást indított lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt O. Gábor jászágói lakos ellen. A 21 éves férfi 2018. október 4-én 2 óra körül Jászberényben egy mobiltelefonokat értékesítő üzlet kirakatüvegét egy […]

Friss, ropogós