Illiberál: bírságolhatóvá válnak Oroszországban a tiltott oldalakat felhozó keresők üzemeltetői

Végleges, harmadik olvasatban is elfogadta az orosz parlament alsóháza kedden azt a törvénymódosítást, amely bírságolhatóvá teszi azokat az üzemeltetőket, akiknek online keresőmotorjai Oroszországban betiltott oldalak hivatkozásait hozzák fel.

A jóváhagyott módosítás értelmében a törvényt megszegése esetén a magánszemélyek 3-5 ezer, a tisztviselők 30-50 ezer, a jogi személyek 500-700 ezer rubel bírsággal lennének sújthatók. Hasonló pénzbüntetésre számíthatnak a keresők üzemeltetői abban az esetben is, ha nem teszik hozzáférhetővé az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóságnak (Roszkomnadzor) az Oroszországban blokkolt forrásokat felsoroló oldalát. A módosítás azt a 2017-ben elfogadott, az azonosíthatóságot elfedő (anonimizáló) szolgáltatókról rendelkező törvényt egészíti ki, amely megtiltja, hogy az információs és telekommunikációs hálózatokon, valamint információforrásokon keresztül elérhetők legyenek a betiltott oldalak. A jogszabály értelmében a Roszkomnadzor kidolgozza a feketelistát is tartalmazó szövetségi állami információs rendszert.

A jogszabály-módosítás értelmében a hatóság a rendvédelmi szervek jelzése alapján beazonosítja azokat az online szolgáltatókat, amelyek lehetővé teszik az olyan internetes hardver és szoftver elhelyezését, amely hozzáférést biztosít a betiltott információforrásokhoz. A szolgáltató ezt követően orosz és angol nyelvű értesítést kap a Roszkomnadzortól arról, hogy három munkanapon belül szolgáltassa ki az anonimizáló azonosításához szükséges adatokat. A Roszkomnadzor ezután azzal a követeléssel fordul az anonimizálóhoz, hogy az harminc napon belül csatlakozzon a szövetségi állami információs rendszerhez. A szolgáltatónak ezen kívánalom teljesítése után három munkanapon belül eleget kell tenniük a feketelistára tett oldalakhoz való hozzáférést biztosító programok és egyéb műszaki eszközök használatára vonatkozó tilalomnak, és fel kell hagyniuk az ezen oldalakra vezető hivatkozások kiadásával. Ellenkező esetben a Roszkomnadzor blokkolja az anonimizálót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Informatikai és vállalatirányítási hiányosságok miatt 59,6 millió forintra bírságolták a CIB Bankot

pén jún 8 , 2018
Adatszolgáltatási, informatikai, hitelkockázat-kezelési, tőkekövetelmény-számítási hiányosságok, valamint az informatikai és vállalatirányítási területet érintő ismételt jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 59,6 millió forintra bírságolta a CIB Bankot. A jegybank ellenőrizte az adatszolgáltatási előírások betartását és a szolgáltatott adatokat, valamint az analitikus alátámasztottságot. Más hiányosságok mellett kiderült, hogy az informatikai […]

És még ez is...