Ifjú robotépítő-titánok találkozója lesz Nyíregyházán

robotFutball-, menekítés– és tánckategóriában nevezhetnek az ország legügyesebb robotkészítői az április 26-án Nyíregyházán megrendezendő Magyar Ifjúsági Robot Kupára (MIRK); a legjobbak a júliusi brazíliai RoboCup Junior robotikai világbajnokságon képviselhetik Magyarországot. A Nyíregyházi Főiskola és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság megyei szervezete nyolcadik alkalommal rendezi meg az országos minősítő versenyt, amelyre március 25-ig várják a jelentkezéseket. Az április 26-i nyíregyházi versenyre azok csapatok nevezhetnek, amelyeknek tagjai valamilyen alap-, közép-, vagy felsőfokú szakképzésben, illetve felsőfokú alapképzésben vesznek részt – mondta Simon Béláné főiskolai tanár, a RoboCup Junior nemzeti képviselője az MTI-nek. A versenykiírás alapján a robotokat nem lehet távirányítani, a feladatokat kizárólag a rátöltött szoftver segítségével, önállóan kell végrehajtaniuk. A hazai minősítőn a legjobb helyezéseket elérő csapatok indulhatnak a július 20. és 25. között a brazíliai Joao Pessoa-ban megrendezendő világversenyen, illetve ők vehetnek részt az ott tartandó szimpóziumon is.

A RoboCup, vagyis Robot Kupa nevű kutatási-oktatási projektet 1997-ben az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Németország indította útjára azzal a céllal, hogy összemérjék és serkentsék a robotikai kutatásokat és fejlesztéseket a világban. A projekt nem csak verseny, mivel nem az egyéni pontszerzés a legfontosabb: a csapatok belenéznek egymás munkájába, ami segítheti saját fejlődésüket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nem az ördögtől való a TOR-hálózat

ked márc 25 , 2014
ShareTweetPinShareA szupertitkosnak kikiáltott kibertér, a TOR-hálózat valóban védelmet nyújt a fürkésző szemek – állapította meg a Kaspersky Lab elemzése. Mint írják, az internet „eldugott bugyraiban” elérhető tartalmakat a TOR (The Onion Router) hálózatot alkotó számítógépeken (node) tárolják, amelyek közül csak néhány (TOR exit) csatlakozik az internethez. Ezeken a pontokon átjutni […]

És még ez is...