Palkovics szerint Magyarország jól teljesít az igazságügyi rendszer digitalizációjában

Palkovics LászlóA 2021-es uniós igazságügyi eredménytábla adatai alapján Magyarországon – több uniós tagállammal ellentétben – nincs jelentős különbség a digitális fejlettség tekintetében a különféle eljárástípusok között, és a legtöbb mutatóban jól teljesít az ország – jelentette ki Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter szerint a közszolgáltatás sokszínű világában az igazságszolgáltatási rendszer jelentősége vitathatatlan, ezért az államoknak kiemelt érdeke fűződik ahhoz, hogy a járvány ellenére hozzáférhetővé és átláthatóvá tegyék ezt a területet az állampolgárok védelme és a jogi kiszámíthatóság biztosítása érdekében. A tárcavezető úgy véli, hogy a digitális technológiák és a mesterséges intelligencia használata alapvető eszköz az igazságszolgáltatási rendszer folyamatos működésének biztosításához.

Az Európai Bizottság által idén nyáron közzétett uniós igazságügyi eredménytábla (2021 EU Justice Scoreboard) mutatói alapján a járvány alatt is működő bíróságok munkája hozzáférhetőbbé és hatékonyabbá vált a digitális fejlesztéseknek köszönhetően – hívta fel a figyelmet a miniszter. Az eredménytábla – amely 2013 óta a jogállamisági mechanizmus egyik eszközeként szolgál – idén az igazságszolgáltatási rendszerek digitális fejlettsége mellett a bírói függetlenségre helyezte a hangsúlyt, így annak megállapításai a bizottsági jogállamisági jelentésnek is részét képezik majd – emlékeztetett Palkovics. A 2021-es eredménytábla egyúttal bemutat két Eurobarometer-felmérést arról, miként érzékeli a társadalom és a vállalati szféra az igazságszolgáltatás függetlenségét az egyes tagállamokban – tette hozzá. A miniszter elmondta, hogy az eredménytábla mutatói azért bírnak kiemelt jelentőséggel, mert az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) húsz százalékát a digitális fejlesztésekre kell fordítani, így a kimutatások az uniós helyreállítási alap (Next Generation EU) elosztását is befolyásolhatják.

Az ítéletek online hozzáférhetőségének biztosítása növeli az igazságszolgáltatási rendszerek átláthatóságát, segíti a jogi környezet megértését, valamint hozzájárul az ítélkezési gyakorlat következetességéhez és az adatbiztonsághoz – hangsúlyozta Palkovics. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon, Észtországban, Litvániában és Szlovákiában férhetők hozzá a legszélesebb körben online a nyilvánosan közzétett ítéletek – mutatott rá. Az eredménytáblából kiindulva Magyarországon szükség lenne a bírósági ítéletek szabványosított modellezési rendszerének kialakítására annak érdekében, hogy elő lehessen mozdítani a modernebb technológiákon – például blokkláncon és mesterséges intelligencián – alapuló eszközök elterjedését – összegezte Palkovics.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Újra lehet jelentkezni a Drónirányító és drónadatelemző továbbképzésre

sze dec 8 , 2021
Január végéig lehet újra jelentkezni a Drónirányító és drónadatelemző szakirányú felsőfokú továbbképzésre. A képzésnek az innovációs tárca és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével létrehozott Digitális Fejlesztési Központ drónlaborja ad helyet. A kurzus egyedisége abból adódik, hogy a hallgatók nemcsak a biztonságos drónüzemeltetést, hanem a drón által szerzett adatok elemzését, kiértékelését […]
drónpilóta igazolvány