Idén is átadták a Jedlik Ányos-díjat

Jedlik ÁnyosIdén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja.

Az SZTNH közleménye idézte Farkas Szabolcsot, a hivatal elnökét, aki a díjátadón elmondta: az SZTNH abban mindenkinek a segítségére lehet, hogy egy-egy szabadalom, védjegy vagy formatervezési minta meglétével piacvezető, sokak által kedvelt és használt márkák maradjanak talpon a magyarországi és akár a nemzetközi piacokon is. Sok feltaláló, vállalkozás azonban nem tudja: ha valaki az innovációjáról bármilyen nyilvános fórumon beszél, vagy publikálja az elért eredményeit, akkor az az információ automatikusan közkinccsé válik, így nem oltalmazható. Ennek fontosságra hívják fel a figyelmet azzal, hogy ezen a díjátadón épp olyanokat ismernek el, akik ezzel nemcsak tisztában vannak, de sikereiket részben ennek is köszönhetik — fogalmazott az SZTNH elnöke.

A közlemény szerint Jedlik Ányos-díjjal tüntették ki Balázs L. György okleveles építőmérnököt, matematikai szakmérnököt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőanyagok és Magasépítés Tanszékének oktatóját, akinek fő kutatási területét a beton, a vasbeton és a feszített vasbeton-szerkezetek jelentik.

A díjban részesült

Guttman András okleveles vegyészmérnök, a kémiai tudomány doktora, a Pannon Egyetem Transzlációs Glikomika Kutatócsoport és a Debreceni Egyetem Horváth Csaba Elválasztástudományi Laboratórium vezetője. Kutatási területe nagy teljesítményű kapilláris elektroforézis rendszerek fejlesztése és alkalmazása fehérje és glikánbiomarkerek felfedezéséhez. Az általa kidolgozott cserélhető gélek, amelyek kapilláris elektroforézis alapú DNS-szekvenálásra, duplaszálú DNS molekulák analízisére és fehérjeanalízisre alkalmazhatók, nagyban hozzájárultak a Human Genome Project megvalósításához.

A díjazottak között volt Haidegger Tamás villamosmérnök, orvosbiológiai mérnök, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ főigazgatója. Kutatási projektjei a robotsebészet, űrtávsebészet irányítási problémáin túlmenően az orvosbiológia több területét – az orvostechnikát, a sebészrobotikát és az intelligens robotokat is – érintik.

Megkapta a Jedlik Ányos-díjat

Harangozó Gábor európai és magyar szabadalmi ügyvivő, a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. ügyvezető helyettese. A szakember széleskörű tapasztalattal rendelkezik a szabadalomjogi és versenyjogi tanácsadás, a szabadalmi kutatások, a szabadalmi és használatiminta-oltalmi bejelentések előkészítése és képviselete, valamint a peres eljárások területén.

A díjban részesült Koványiné Lax Györgyi vegyészmérnök, akinek a pályafutása az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyárhoz, későbbi nevén Egishez kötődik. Számos pregenerikus és generikus gyógyszer szabadalmaztatott szintézisének kidolgozásában vett részt (például piroxicam, tamsulosin). Aktív részese volt a rosuvastatin cink só gyártó eljárás és a Form I kristályos módosulat kifejlesztésének (Delipid 2009), amely az Egis kiemelkedő jelentőségű terméke lett.

A Jedlik Ányos-díjat immár 28. alkalommal osztották ki. A megalapítása óta eltelt több mint negyedszázad alatt a rangos kitüntetésben csaknem 150-en részesültek, akik jellemzően kiemelkedő iparjogvédelmi portfólióval rendelkező feltalálók, kutatók, fejlesztők, továbbá szabadalmi ügyvivők, ügyvédek, jogi képviselők, valamint hivatali munkatársak voltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az esélytelenek nyugalma: jogkörbővítést kér az Integritás Hatóság

vas márc 17 , 2024
ShareTweetPinShareBenyújtotta az Országgyűlésnek első, a 2023-as évről szóló beszámolóját az Integritás Hatóság; a hatóság öt lezárt és tizenhat folyamatban lévő tavalyi vizsgálata 120 milliárd forint uniós támogatást érintett. A közlemény idézi Biró Ferencet, a hatóság elnökét, aki azt mondta, a szervezet létrehozása jelentős mérföldkő, amely tükrözi Magyarország és az Európai […]
Bíró Ferenc, Integritás Hatóság

És még ez is...