Miét csökken ilyen gyorsan a luxusautók értéke?

volán checkcardna alvázszámNem új keletű jelenség, hogy a drágább autók gyorsabban vesztenek az árukból.

Akár egy kényelmes budapesti lakás árát is érik újonnan, majd pár év elteltével ennek pusztán a töredékéért találnak a következő gazdájukra a luxusautók, különösen igaz ez a német márkákra. Ez a közel sem szokatlan, mégis elsőre nehezen értelmezhető jelenség már évek óta tartó tendencia. Ennek ellenére is sokan úgy döntenek, amikor az anyagi körülményeik lehetővé teszik, a német ipar valamelyik csúcsmodelljébe ruháznak be, hogy ezzel is kifejezzék, életük egy olyan sikeres szakaszába lépett, amikor már telik ilyen luxusautóra is. De biztosan megéri ez? Alapvetően tartja magát az az elképzelés, hogy az autó gazdára talál, és elhagyja a kereskedést, rögtön jelentős értékcsökkenésen esik át, akár az eredeti ár harmadával is kevesebbet érhet így. Ez az abszurdnak tűnő jelenség azért annyi magyarázatot megkíván, hogy vannak olyan kocsik, amik szépen tartják az árukat évekig, így jó befektetésnek bizonyulnak – viszont ezek általában nem a fentebb már emlegetett márkák. Az értékvesztésnek vannak egyéb szempontjai is, ilyen például a megbízhatóság, a fenntartási költség és a korábbi balesetek. Nem mindegy tehát, hogy milyen típus mellett döntünk, a luxuskocsik esetében tehát igaz, hogy használtan jobban megéri őket megvásárolni, hiszen áruk meredeken lezuhan ötéves koruk után. A használt autók vásárlásakor mindig ellenőriznünk kell a kocsi múltját, amit a checkcardna.com oldalon is megtehetünk az alvázszám segítségével.

Minden áron prémium?

Néhány év elteltével tehát nem az határozza meg az autó árát, amikor már a használt piacon keresi az új gazdáját, hogy milyen logó virít az orrán, hanem leginkább az, hogy milyen várható költségekkel jár majd az adott autó a jövőben. Éppen ezért fontos a lehető leginkább képbe kerülni a kiválasztott kocsi múltjával, a futott kilométerek feltehetően valós számával, kár- és szerviztörténetével. Ezek alapján nagyjából hiteles képet kapunk arról, hogy pontosan mi is áll előttünk, illetve mi vár ránk a későbbiekben. Mert persze csábító lehet egy olyan luxuskocsi megvásárlása, amire a gyártósorról legurult, makulátlan állapotában esélyünk sem lenne, a töredéknyi ár nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy a jövőben nem kell vagyonokat költenünk a fenntartására.

Egy megbízhatónak ítélt fajta akár évekig képes megőrizni az értékét, ezért fontos, hogy a típus hibáit, jellemzőit is ismerjük, mielőtt a négykerekű iránti szerelem elvenné az eszünket, mert ennek könnyen a pénztárcánk issza majd meg a levét. Igazi nagy fogás nagyon kevés van a piacon, áron alul csak szökőévente egyszer lehet hozzájutni a megálmodott kocsihoz, tehát ne erre alapozzunk a döntésünkkor. Egy középkategóriás autó akár öt év elteltével is jól tartja az árát, amennyiben a tulajdonosa kellően megóvta az idők folyamán. Az is sokat segít az értékmegőrzésben, ha az alkatrészek könnyen hozzáférhetőek, és nem kerülnek vagyonokba. Ez a fenntartási költség egyik fele, míg a másik, hogy mennyit fogyaszt, hiszen hosszabb távon ezek határozzák majd meg, mennyibe kerül a tulajának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Úgy tűnik, ha az egész országot átképeznék informatikusnak, az sem lenne elég

szo szept 25 , 2021
ShareTweetPinShareA BellResearch kutatása szerint a munkáltatók 2015 óta 22 ezer új informatikust tudtak volna alkalmazni évente, az elmúlt öt évben azonban folyamatosan gyorsabban bővült az it-szakemberek piacán a kereslet, mint a kínálat. A vizsgálat szerint, ha elérhető volna a munkaerőpiacon a szükséges létszámú és képzettségű informatikus, akkor két éven belül […]
rendszergazda

És még ez is...